Tüm bölümleri ilk beşe giren tek üniversiteyiz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Temmuz 2011 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Rektör Prof. Dr. Ethem Tolga Galatasaray Üniversitesi'ni anlatıyor: Türkiye'de tüm bölümleri ilk beşe giren tek üniversiteyiz. Hukukta birinciyiz. Değişim programlarını oransal olarak en yüksek uygulayan okuluz

Ayla CEYHAN /[email protected]

11 yaşında Aksaray'dan çıkıp Galatasaray Lisesi'ne gelen Prof. Dr. Ethem Tolga, 35 yaşında üniversitenin en genç kurucusu olmuş. Arkasında 530 yıllık bir tarih ile Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden olan Galatasaray Üniversitesi'ne rektör olan Ethem Tolga, Türkiye-Fransa ilişkilerine katkısından dolayı Fransa'nın en büyük devlet nişanı 'Lgion d'Honneur' nişanı alan ilk rektör aynı zamanda. Prof. Dr. Tolga ile Galatasaray Üniversitesi hakkında merak edilenleri konuştuk.

- Galatasaray Üniversitesi'nin yapısı hakkında bilgi alabilir miyiz?

Türk- Fransız anlaşmasına göre yürütülüyor, rektör Türk ve sistem olarak YÖK'e bağlı. 35 Fransız öğretim üyemiz var, maaşları Fransa tarafından karşılanıyor. Ayrıca Türkiye'de tüm bölümleri ilk beşe giren tek üniversite Galatasaray Üniversitesi'dir.

- Fransız okullarından ve Galatasaray Lisesi'nden mezun olan öğrenciler üniversitenize nasıl kabul ediliyor?

Öğrenci kontenjanımızın yüzde 50'sini ÖSYM kanalıyla, yüzde 50'sini Galatasaray ve Fransız liselerinden gelen öğrenciler oluşturuyor. Fakat Frankofon liselerinden gelen öğrencilerin ÖSYS'de ilk 25 bine girmeleri gerekiyor. Bu şartı sağlayan öğrencilere ayrıca üniversite olarak bir sınav daha uyguluyoruz. Bu sınav test ve kompozisyondan oluşuyor.

- Fransızca geçmiş yıllara nazaran dünyada çok popüler değil gibi görünüyor. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri üniversitede ikinci bir yabancı dil öğrenme şansına sahip oluyorlar mı?

Evet, Fransızca çok popüler bir dil değil günümüzde. Ancak üniversitemizin Anglo-sakson üniversitelere göre bir avantajı var. Fransızcayı öğreniyorlar. İngilizce'yi nasıl olsa öğrenecekler. Ama biz zaten ikinci dil olarak İngilizce'yi de öğretiyoruz ve okulumuzdan TOEFEL seviyesinde 550'yi tutturamayan öğrenciyi zaten mezun etmiyoruz... Ayrıca Almanca, İspanyolca ve Portekizceyi de seçmeli ders olarak veriyoruz.

- Sizin YÖK üyesi olduğunuz dönemde değiştirilen LGS ve LYS sistemini nasıl buluyorsunuz?

Evet, YÖK üyesi olduğum dönemde sınav sistemi komisyonunda olan tek rektördüm. Bence iyi bir sistem. Bizim amacımız tüm konuları sormak ve şansa yer bırakmamaktı. Tüm konulardan soru sorulabilirse lise eğitimi güçlenir. Çünkü çocuk öğrenmeye çalışıyor. Eski ÖSS sisteminde sorular kapsayıcı değildi. Liseler batmıştı. ÖSS'de tüm lise müfredatı vardı ama soru sayısı az olduğu için tüm konuları kapsamıyordu.

- 'Şans faktörünü kaldırdık' diyorsunuz ama ÖSYM'de son bir yıldır üst üste yaşanan sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Güvenlik ve organizasyon ayrı bir olay, biz sistemin akademik kısmını hazırladık... Bir kayırma yapıldığına inanmıyorum. Başbakanın söylediği doğru. Kriz yönetiminde eksiklik var.

- Zaman zaman Galatasaraylıların toplumdan kopuk oldukları düşünülüyor. Galatasaray Lisesi mezunu ve Galatasaray Üniversitesi Rektörü olarak bu konuda sizin görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Üniversitemizde tüm üniversite rektörlerinin, YÖK Başkanı'nın ve üyelerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. YÖK tarafından 'öğretim üyesi yetiştirme' programına dahil edildik. Yeni kurulan, ihtiyacı olan üniversiteler için araştırma görevlilerine ve asistanlara burada master ve doktora yaptırıyoruz. Yurtdışına gideceklerine Galatasaray Üniversitesi'nde geliyorlar. 'Galatasaray Üniversitesi olarak yükselelim de Türkiye'deki diğer üniversiteler ne yaparsa yapsın' anlayışı yok. Bizim lise ve üniversitemizde öğrencilerimizin yüzde 80'i Türkiye'nin dört bir yanından gelir. Galatasaray büyük gelenekler üzerine oturmuş ve halka dönüktür.

- Üniversitenizde uygulanan değişim programları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Türkiye'de oransal olarak en yüksek uygulama bizim üniversitemizde. 168 öğrenci geldi. 120 öğrenci gitti. Kapılarımızı açsak daha da çok öğrenci gelecek. Biz biraz sınırlıyoruz. Yabancı öğrencimiz de var. Onları ücretli kabul ettik. Ücretleri çok yüksek tuttuğumuz halde talep çok yüksek oluyor.

- Galatasaray ilkokulu ve lisesi üniversiteye mi bağlı?

Evet. İlkokulu ve lisesi üniversiteye bağlı Türkiye'deki tek üniversitedir. Lise ve ilkokulda eğitim Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. Galatasaray Lisesi müdürü rektörün teklifi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanır. SBS sınav sisteminde en yüksek puan ile öğrenci alan okuldur. Çok başarılı çocuklar iki hafta önce Frankofon liseler arasında yapılan 'Dünya Matematik Şampiyonası'na gittiler. Lise 1. sınıflar birincilik ve üçüncülük, 3. sınıflar da ikincilik ve beşincilikle döndüler.

En başarılı 68'den seçtik

- Dünya'nın ilk 100 üniversitesi arasında neden bir Türk üniversitesi göremiyoruz? Galatasaray Üniversitesi'nin hedefinde ne var?

Çinliler makro düzeyde çeşitli kriterler koyuyorlar. Biri öğrenci sayısı. Mesela 50 bin ve üzeri gibi. Türkiye'de kaç üniversite var? İkincisi Nobel almış mezunlar, yeni üniversitelerin hiç şansı yok. Üçüncüsü yayınlar. Bence en ağırlıklı olması gereken konu bu. Makale yazıyorsunuz, o makale ne kadar tık alıyor? Türkiye bu konuda gayet iyi 17. sırada. Bir diğeri yabancı öğrenci sayısı. Şimdi bunlara baktığınız zaman Türkiye maça mağlup başlıyor. Buna rağmen zaman zaman ilk yüze giren üniversitelerimiz var. Bizim öğrenci sayımız üç bin. Bence bu değerlendirmeler oransal olmalı...

- Galatasaray Üniversitesi hangi bölümüyle ön plana çıkıyor?

Hukukta birinciyiz. Geçen yılın sonuçlarını hatırlıyorum. En son kabul edilen öğrenci Türkiye 68'ncisiydi. Gerçi 25 kişi alıyoruz. Ama ilk 68'deki 25 kişiyi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber