Ahmet Hakan'a göre başarılı ve başarısız bakanlar

Haber Giriş : 18 Nisan 2005 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet HAKAN/Hürriyet

AMACIM artık gündemden düşmüş ?kabine revizyonu' meselesini yeniden gündeme getirerek, Başbakan'a ?Medya istiyor diye kabineyi değiştirmem arkadaş' diye yeni bir çıkış imkánı sunmak değil.

Yapmak istediğim sadece şu: Hangi bakanın neleri yapabileceğinin, neleri yapamayacağının anlaşıldığı bir dönemde bir fotoğraf çekmek.

Hemen belirteyim: Bu fotoğraf, sadece benim kişisel değerlendirme ve gözlemlerime göre değil, görüştüğüm onlarca AKP milletvekilinin, işadamının ve siyaset gözlemcisinin katkısıyla oluştu.

Yani ?yarı bilimsel' bir iddiası da var.

***

Tartışmasız başarılılar:

Abdullah Gül: ?İkinci adam' misyonuyla aynı zamanda hükümetin gidişatına da nezaret eden Gül, AKP milletvekillerinin başarılı bulduğu bakanların en başında geliyor.

Cemil Çiçek: Hükümet açısından en sorunlu alan olabilecek yargıyı, en sorunsuz şekilde götürmesinin yanı sıra ?hükümet sözcüsü' sıfatıyla getirdiği üslupla göz dolduruyor.

Beşir Atalay: Tam anlamıyla sessiz ve derinden gidiyor. Özellikle sayısız sosyal projenin devreye sokulmasında etkili oldu. İmajının aksine hükümetin sivri taraflarının törpülenmesindeki rolü büyük.

Ali Babacan: Genç yaşına karşın serinkanlı ve konusuna hakim bir görüntü çiziyor. Sırat köprüsünden geçen ekonomide elde edilen sayısal başarılarda onun payı büyük.

Recep Akdağ: AKP hükümetinin ?devrimci' politikalar izlediği alanların başında sağlık geliyor. Sağlık alanında yapılan ve sonuçları henüz tam olarak ortaya çıkmamış radikal politikaların altında onun imzası var.

Hüseyin Çelik: YÖK gibi Bakan'ı da aşan sorunlu alanı bir tarafa bırakırsak, eğitim alanında önemli çalışmalar yaptı. Kimsenin inanmadığı ?bedava kitap' uygulaması bile başlı başına önemli.

Sami Güçlü: En belalı alanların başında gelen ?tarım'da heyecanlı ve idealist projelere imza attı. Özellikle ?gönüllü tarımcılar' uygulaması, başarı hanesinde yerini aldı.

***

Orta halliler:

Abdüllatif Şener: İlk günlerde adı hükümetin ilk dört önemli ismi arasında sayılırken, özellikle son zamanlarda içine girdiği ?melankoli' ile herkesi şaşırtıyor.

Mehmet Ali Şahin: Futbol gibi her gün yeni ?kirlenme' iddialarının gündeme getirildiği bir alanda atılması gereken radikal adımları atamadı ama sosyal yönünün kuvvetli oluşuyla olayı dengeleyebildi.

Hilmi Güler: Dürüst bir politikacı. Bu zamana kadar sayısız operasyonda düğmeye o bastı. Ama ne yazık ki buna rağmen iddiaların ardı arkası kesilmiyor ve en büyük sorunu da bu.

Kürşad Tüzmen: Dış ticarette elde edilen rakamsal başarılara karşın imajındaki sorunlar, alanının dışına kaymaya fazlaca meraklı olan kişiliğinden kaynaklanıyor.

Zeki Ergezen: Sergilediği düşük profil en büyük handikabı. Bir de ?iletişimsizlik sorunu' var. Bütün bunlara rağmen atılımcılığı kendisini kurtarıyor.

Osman Pepe: Orman ve çevre gibi iki önemli alanda yapılması gerekenleri yapamadı ama iyi niyeti ve çalışkanlığıyla kendisine duyulan umutların körelmesine neden olmadı.

Kemal Unakıtan: Konusuna hakimiyeti ve ödünsüz tutumuyla göz doldururken, sıklıkla ?sorunlu konular'da gündeme gelmekten kurtulamıyor. Bu da imajını fena halde yaralıyor.

***

Başarısızlar:

Ali Coşkun: Sanayicilerin bile dert yandığı sanayi bakanı olur mu? Heyecansızlık sorunu yaşıyor. Ayrıca hükümetin tepesindekilerle arasında sanki bazı sorunlar var gibi. Yanında hükümet eleştirilirken cevap vermek bir yana eleştirilere katıldığını söylüyormuş. Daha ne olsun.

Binali Yıldırım: Talihsizlikler yakasını hiç bırakmadı. Önce bir suçlamaya hedef oldu, ardından tren kazası geldi. Toparlanabildi mi? Ya da toparlayabildi mi? Verilere bakarsak toparlamadığını söyleyebiliriz.

Abdülkadir Aksu: İlk dönemlerde Başbakan'ın yanında fotoğraf verirken, son zamanlarda Erdoğan'dan uzak kalışı bir rastlantı mı? Ya da memleketin en önemli sorununun güvenlik oluşuyla bunun bir ilgisi var mı?

Güldal Akşit: Aile gibi hükümetin büyük önem verdiği alanda en devrimci uygulamalara imza atması beklenirken, bakanlık bürokrasisiyle sorunlarını halledememesi umutların kesilmesine neden oluyor.

Vecdi Gönül: Sadece büyük tartışmalara neden olan iki beyanatına bakmak bile durumunu açıklamaya yetiyor.

Murat Başesgioğlu: Milletvekillerinin en fazla şikayet ettiği bakan unvanı onun. Uyumsuz görüntüsü veriyor. Bir de hemen gidecek gibi bir hali var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber