İlk çeyrekte inşaat sektörü yüzde 14,8 büyüdü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2011 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye ekonomisinin yüzde 11 büyüyerek rekor kırdığı ilk çeyrekte, inşaat sektörü de yüzde 14,8 büyüme elde etti.Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011 Birinci Çeyrek Raporu'nu yayınlandı.

Konut sektörünü mercek altına alan rapora göre gayrimenkul piyasası, 2011'in ilk çeyreğinde de büyümeye devam ediyor. Türkiye ekonomisi senenin ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyerek bir rekor elde ederken, inşaat sektörü yüzde 14,8'lik büyüme elde etti. Kamu inşaat giderleri yavaşlarken, özel sektör inşaat giderlerinde çok süratli bir genişleme görüldü.

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Türkiye ekonomisinde ve inşaat sektöründe görülen büyümeyi değerlendirerek, hane halkı tüketim ve borçlanma artışının risk oluşturduğuna işaret etti. Gökkaya: "Türkiye'de ilk çeyrek dönemde inşaat sektöründe iki haneli büyüme devam etmiştir. İnşaat giderlerinde özel sektör kaynaklı süratli bir genişleme olmuştur. Bu büyüme daha çok önceki dönemlerde başlayan işlerin devamı ile sürmüştür." dedi. Gökkaya, şunları ifade etti:

"2011 ilk çeyrek döneminde Türkiye ekonomisinde büyüme süratlenerek devam etmiştir. Bu büyüme, gayrimenkul sektörü için daha uygun şartlar yaratmakla birlikte, büyüyen ekonomiyi soğutma ihtiyacına yönelik faaliyetler de yürütülmektedir. Nitekim hane halkı tüketiminde ve borçlanmasında süratli genişleme önemli bir risk olarak görülmeye başlanmış, tüketicinin borçlanma ve harcama imkânlarına ilave önlemler söz konusu olmuştur. Bu önlemlerin hayata geçmesi halinde hem konut hem de ticari gayrimenkul piyasalarında tüketici talebinin yavaşlaması kaçınılmaz olacaktır."

Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektörü 2011 Birinci Çeyrek Raporu'na göre inşaat sektörünün büyümesinin yanında konut sektörü tarafında senenin ilk üç aylık döneminde bir durgunluk söz konusu.

2011'in ilk çeyrek döneminde alınan konut yapı ruhsatı sayısı geçen senenin aynı dönemine oranla gerileyerek 91,911'e indi. Bunun yanı sıra kullanıma sunulan konut arzını yansıtan yapı kullanım izin belgesi sayısı geçen senenin aynı çeyrek dönemine oranla yüzde 7,5 artarken, bir önceki çeyreğe oranla yüzde 13,8 gerileyerek 94 bin 167'ye indi. 2011'in ilk çeyreğinin konut sektörü için bir durağanlaşma ve sindirme dönemi olduğuna değinen Işık Gökkaya, "Yeni konut başlangıçları ve konut satışları zayıf seyretmiştir. Konut fiyatlarında da artışlar durağandır. Kredi iştahı devam ediyor olmakla birlikte faiz oranlarında artış eğilimi senenin ikinci yarısında yavaşlamaya yol açabilecektir." dedi.

İLK ÇEYREKTE 11 YENİ AVM AÇILDI

2011'in ilk çeyreğinde alışveriş merkezleri (AVM) ve ofis satışları arttı. Perakende sektörü ve AVM piyasasında canlılık senenin ilk ve ikinci çeyrek döneminde devam etti. İstanbul'da ve Anadolu şehirlerinde yeni AVM yatırımlarıyla kiralama talebi oldukça fazla. 2011'in ikinci çeyreğinde açılan 11 yeni AVM ile toplam AVM sayısı 278'e ve toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 6,87 milyon metrekareye çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber