Yargıtay: Kaynanayı istememe boşanma nedeni

Haber Giriş : 19 Nisan 2005 05:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, torunlarına bakmak için bir süreliğine oğlunun evine yerleşen kayınvalidesini istemeyen kadını haksız buldu. Kayınvalidesinin varlığı yüzünden eve dönmeyen kadına açılan boşanma davasını kabul etti.

Yargıtay'ın kararına konu olay Adana'da yaşandı. Eşiyle geçimsizlik yaşayan M.T. adlı iki çocuk annesi kadın, bir tartışmanın ardından çocuklarını ve kocasını terk etti. Biri 9, diğeri 12 yaşındaki iki çocuğuyla yalnız kalan R.T., mahkeme aracılığıyla eve dönmesi için karısına ihtar gönderdi. Çocuklarına bakmakta sıkıntı çeken genç adam, kendi annesinden yardım istedi. Yaşlı kadın torunlarına bakmak için bir süreliğine oğlunun evine yerleşti.

'Eve dön' çağrısını alan M.T., kayınvalidesinin varlığını gerekçe göstererek davet edildiği evin bağımsız olmadığını ileri sürdü ve davete uymadı. Karısının bu tavrına sinirlenen R.T. mahkemeye başvurarak boşanma davası açtı. Boşanmak istemeyen genç kadın 'evin bağımsız olmadığı' iddiasında bulundu. Yerel mahkeme boşanma davasını reddetti.

Yargıtay'a başvuran R.T., yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Başvuruyu inceleyen Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, kadını haksız bularak boşanmaya karar verdi. Yargıtay'ın benzer davalara emsal teşkil edecek olan kararı özetle şöyle: '...Davacı ihtar sürecinde, çocukların bakımına yardımcı olması için kendi annesini eve davet etmiştir. Kayınvalidenin geçici süreli müşterek konutta bulunması, evin bağımsızlığını ortadan kaldırmaz. Boşanmaya karar verilmesi gerekirken, davanın reddedilmesi yasaya ve usule aykırıdır.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber