Tercih hata affetmez

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Temmuz 2011 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar lise ve üniversite yolunda tercih telaşına düşen adayları uyardı: Yanlış tercih bir yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek bir ömür götürür.

Ortaöğretim 8'inci sınıf öğrencileri için yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının önceki gün açıklanmasının ardından adayları en iyi liseyi tercih heyecanı sardı. Üniversite yolunda YGS ve LYS maratonunu aşan lise öğrencileri ise temmuz ayının ikinci haftasından itibaren karar verme aşamasında olacak. Eğitim uzmanları, öğrencileri hem lise hem de üniversite yolunda doğru tercih yapmaları konusunda uyardı. SBS'de yapılacak tercihlerin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar ?Çocuklarımızın yapacakları tercihler ileride girecekleri üniversiteyi dahi etkileyebilecek önemde. Bunun için de deneyimli öğretmenlerden yardım almaları gerekiyor? dedi.

Okuyamayacağınız bölümü seçmeyin

Üniversite ve fakülte tercihinde öğrencilerin yaşamlarını direkt olarak etkileyecek bir karar verme aşamasında olduğuna dikkat çeken Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin ?Sonuçlar yakında açıklanacak. Yanlış tercih bir yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek ise bir ömür götürür? diye konuştu. Üniversite ve meslek seçiminin kişiye özel olduğunu ve tercihlerin istek sırasına göre yapılması gerektiğini belirten Keskin, gençlere mütevazı davranmaları ve okuyamayacakları bölümleri yazmamaları tavsiyesinde bulundu. 8AA

BİR YANLIŞ, TÜM GELECEĞİ GÖTÜRMESİN

Yeteneklerinizi iyi analiz edin

-Farklı puan türünden ve ortaöğretimdeki alanıyla uyuşmayan bölümler seçmeyin.

-Tercih listesini doldurmak için istek dışı yükseköğretim programları yazmayın.

-Bölümlerin yüzdelik dilimlerini, başarı sırasını ve puanını göz önüne almayarak ölü tercih yapmayın.

-Bölümlerin özel şartlarına dikkat edin.

-Kodlama hatası yapmayın.

-Yetenek ve isteklerinizi bilmeden meslek belirlemeyin.

-Üniversiteleri ve bulundukları şehirleri tam olarak tanımadan tercihte bulunmayın.

-Üniversite ve bölüm sınırlaması yaparak kazanma şansını azaltmayın.

-Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz programlarının özel koşullarını göz önünde bulundurun.

KPSS'de sıra A grubu memur adaylarında

Öğretmenlik ve kamudaki A grubu kadrolar için bugün ve yarın Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapılacak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) gerçekleştirilecek sınavın bugünkü oturumuna 752 bin, yarınki kısmına da 186 bin aday katılacak. A grubu kadrolar, başbakanlık, bakanlıklar, bakanlıkların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla bağlı ortaklıklarındaki özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevlerle il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarından oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber