İngiltere, öğretmenin fiziksel güç kullanmasını tartışıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Temmuz 2011 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiltere'de Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı, öğretmenlerin öğrencilere ?gerekli koşullarda' fiziksel güç kullanmasına izin veren kılavuz tartışılıyor. Kılavuz, 21 bin devlet okulunda uygulamaya konulacak...

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere, Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı ve 21 bin devlet okulunda uygulamaya konulacak, öğretmenlerin öğrencilere ?gerekli koşullarda? fiziksel güç uygulamasına izin veren kılavuzu tartışıyor. Bugüne kadar okulda şiddete karşı, ?dokunma? politikasını benimseyen İngiliz eğitim sistemi, öğrenciler arasında şiddetin yayılması ve öğretmene itaatsizliğin artmasıyla, ?durumun kontrol altına alınabilmesi? için öğretmenlerin ?makul? önlemler almalarına hak tanıdı. Bu bağlamda bakanlığın hazırladığı 52 sayfalık kılavuzda ?Veliler dava açar? korkusuyla öğrencilere el süremeyen öğretmenlere belli koşullarda fiziksel güç kullanım hakkı veriliyor. Kılavuzun bazı maddeleri şöyle:

Öğretmenler, iki öğrenci ya da bir öğretmen ile öğrenci arasındaki kavgayı ayırmak için fiziksel şiddet kullanabilir.

Bir öğrenci sınıf huzurunu bozuyorsa, bu öğrencinin sınıf dışına çıkarılması için öğretmenler fiziksel güce başvurabilir.

Öğretmenlerin gerekli durumlarda fiziksel güce başvurmaları için veliden izin almalarına gerek yoktur ve bir öğretmen bir öğrenciye karşı fiziksel güç kullandı diye hemen açığa alınmamalıdır.

Öğrencilerin rızası olmadan üzerleri ve çantaları aranabilir.

Öğrenciler okullarda x-ray cihazlarından geçirilebilir.

Bir öğrenci öğretmenine iftira atarsa olay polise bildirilmelidir, öğrenci hakkında soruşturma açılabilir.

Derse sürekli geç kalan öğrencilerin velilerine 50 sterlin (130 lira) para cezası verilebilir.

Hükümet, bu yeni uygulamalar sayesinde ?öğrencilerin iyi huylu? olacağını ve okullardaki şiddet olaylarında azalma görüleceğini savunuyor.

Şiddet uygulamak istismara girer

Batı ülkelerinde çocuk haklarının gelişmesiyle velilerin okul sistemine müdahale etmeye başladığını belirten Memorial Şişli Hastanesi'nden pedagog Dr. Melda Alantar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ?Okullarda şiddetin artmasıyla yeni yaklaşımlar ortaya çıkmaya başladı. Çantasında uyuşturucu madde, bıçak ve hatta ABD'de gördüğümüz gibi silah taşıyan öğrenciler olabiliyor. Çocukların çanta ve üstlerinin aranması uygun şartlarda gerçekleştirilirse, bu güvenlik açısından iyi bir şey. Ama söz konusu aramanın çocuğun güvendiği öğretmenler tarafından ve uluorta yapılmaması gerekir. Öğrencinin sınıftan uzaklaştırılması da çocuk haklarını ihlal eden bir durum değil. Öğrenci böyle bir cezayı hak ediyorsa bu verilebilir. İki kavga eden çocuğu uygun şekilde ayırmak da çocuk istismarına girmez. Ancak şiddet uygulamak, küfretmek, aşağılamak, azarlamak tabii ki çocuk istismarı kapsamındadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber