Öğretmen hobisini iş yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2011 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hobisi işi oldu müşteri kapıya dizildi

Hobi olarak başladığı organik böğürtlen yetiştiriciliği için evini ve arabasını satan Anadolu lisesi öğretmeni, büyük restoran ve butik otellere ürün satıyor.

Yetiştirdiği böğürtlen ve dağ eriğini marmelat ve meyve suyu haline getiren girişimci öğretmen, kurduğu tesislerde 10 kişiyi çalıştırıyor. Balıkesir Gönen'de çeltiğe alternatif ürün yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin cesaret etmediği böğürtlen yetiştiriciliğine giren öğretmen, kendi işinin sahibi oldu. 26 dönüm arazide organik böğürtlen ve dağ eriği yetiştiren öğretmen Cengiz Bezelya, Türkiye'de ilk kez böğürtlen suyu ürettiğini iddia etti. Girişimci öğretmen hiçbir kredi almadan, evini ve arabasını satarak daha önceki birikimleriyle marmelat ve meyve suyu üretim tesisleri kurduğunu söyledi.

Kendisinin kışın öğretmenlik yaptığını yazın ise eşiyle birlikte meyve işiyle uğraştığını kaydeden Cengiz Bezelya, "Kamu görevlisi olduğum için işyerini eşim adına yaptırdım. Doğal ortamında yetişen orman meyvelerini ve ekolojik olarak ürettiğimiz meyvelerin işlenerek meyve suyu, meyve püreleri, reçel, marmelat ve meyve nektarlarını hiçbir katkı maddesi kullanmaksızın (şeker hariç) üretimini gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda orman meyveleri olan böğürtlen, ahududu, dağ eriği, kızılcığı katkısız olarak işliyoruz." dedi.

Bu işe bir hobi olarak girdiğini anlatan girişimci öğretmen, sekiz yılda çok şey öğrendiğini ve böğürtlen yetiştiriciliğiyle ilgilenmek isteyen herkese yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. Böğürtlenin, B vitamini açısından zengin olduğunu, kanı temizlediği ve hafızaya iyi geldiğini ifade eden Bezelya, Balıkesir Gönen'de Kaz Dağları'nın eteklerinde 26 dönüm arazide yetiştirilen böğürtlenlerin tamamen organik olduğunu kaydetti. Böğürtlenin faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurgulayan öğretmen Cengiz Bezelya, böğürtlenin bölgede yoğun olarak üretilen pirinçten 10 kat daha fazla kazandırdığına dikkat çekti. Bezelya, "Böğürtlen, tazeliğini kısa süre muhafaza edebildiği için, daha çok meyve suyu ve marmelat olarak değerlendiriyoruz. Ürünlerimize özellikle butik otel, konak ve lokantalardan büyük ilgi var. Ramazan sofralarında alternatif içecek olarak kullanılmasında fayda görüyoruz. İtina marketlerinde ürünlerimiz satılıyor. Ayrıca www.meyvesitesi.com'dan satış yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Marka olarak kayısı, erik ve şeftali gibi meyvelerin sıkılmış suyu anlamına gelen UHAK'ı seçen firma, yılda 110 ton ürün elde ediyor. UHAK'ın sahibi Cengiz Bezelya, sürekli artan talep karşısında üretim alanlarını genişleteceğini, daha önce bu işe girmekte tereddüt eden köylülerin şimdi kendisinden yardım istediğini anlattı. Bezelya, ürün yetiştiriciliği için dağ köylerini harekete geçireceğini vurguladı. Meyve suyu ve marmelat olarak kullandıkları böğürtlenin posasından ayrılan çekirdeğini de sabun olarak kullandıklarını ifade eden Bezelya, bunun cilt hastalıklarına iyi geldiğini iddia etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber