Komutanlar: İstifa ediyoruz... Erdoğan: Siz bilirsiniz

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 30 Temmuz 2011 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Ankara'da bir haftadır yaşanan krizin çözülememesi üzerine istifa etti.

Geçen yıl YAŞ'ta yaşanan krizin bir benzerinin yaşanmaması için bu yıl hükümet ile genelkurmay arasındaki ön görüşmeler Şura'ya bir hafta kala erken başladı.

Edinilen bilgilere göre geçen hafta başlayan temaslarda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, çoğu tutuklu 17 paşanın YAŞ'ta terfi edilmesini istedi. Ancak hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hem de Başbakan Tayyip Erdoğan bunun hukuken mümkün olmadığını belirterek karşı çıktı. Gül ve Erdoğan, tutuklu paşaların emekli edilmelerini istedi. Koşaner ise buna karşı çıktı. Önceki gün Başbakan ile bir görüşme yapan Işık Koşaner terfide yine ısrarcı oldu.

Kriz bir türlü çözülemeyince dün Çankaya Köşkü'nde olağanüstü zirve yapıldı. Başbakan geçen yılkine benzer bir YAŞ krizinin yaşanmaması konusunda net bir ifade beyan ederken, Cumhurbaşkanı ortamı yumuşatmaya çalıştı. Koşaner'in ise, çok sayıda paşanın tutuklu olduğuna işaret ederek terörle mücadelede de aksamalar yaşandığını belirttiği ve ?Mahkeme kararı yok. Teamüller gereği terfi edilmeleri gerekir? tezini bir kez daha dile getirdiği öğrenildi.

Başbakan Erdoğan'ın ise ?Teamül yok, kanun var. Kanunlara göre hareket etmemiz gerekiyor? diyerek net bir tutum ortaya koyduğu öğrenildi.

Bunun üzerine Koşaner'in ?Kuvvet komutanlarımız istifayı düşünüyor? diyerek son kozunu masaya getirdiği, Başbakan'ın ise ?İsteyen istifa edebilir? diyerek geri adım atmadığı belirtildi.

Daha sonra Koşaner, kendisi dahil komuta kademesinin istifa edeceğini ima ederek Çankaya Köşkü'nden ayrıldı. Karargaha giden Koşaner, kuvvet komutanlarıyla durum değerlendirmesi yaptı. Tüm komutanlar istifada fikirbirliği etti. Ancak Jandarma Komuatanı Necdet Özel ?Bu yargının meselesi. Şahsi fikrim istifadan yana değil? mesajı verdi. Komutanlar akşam saatlerinde de istifa kararlarını açıkladı.

Edinilen bilgilere göre komuta kademesi daha önce de iki kez istifanın eşiğine geldi. İlki 12 Şubat 2011'de Balyaz Davası'nın duruşması yapılırken 163 kişi hakkında tutuklama kararının verilmesiydi. Komuta kademesi araya Gül'ün girmesi üzerine istifadan vazgeçmişti. İkincisi ise 30 Mayıs 2011'de Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklanmasıydı. Komutanlar bu bu kez de genel seçimlerin yaklaşmış olması, istifanın bir muhtıra gibi algılanacağı ve AKP'nin oylarını artıracağı endişesiyle yine istifadan vazgeçildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber