Avukatlardan X-Ray direnişi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Ağustos 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Adalet Sarayı'nın giriş kapılarına konular X-Ray cihazları ve buradaki sıkı güvenlik tedbirleri avukatlarla adliye güvenliğini karşı karşıya getirdi

Çantalarını X-Ray cihazından geçirmek istemeyen avukatlarla güvenlik arasında sık sık tartışmalar yaşayan avukatlar durumu İstanbul Barosu'na şikâyet etti.

Baro Başkanı Ümit Kocasakal durumu yerinde inceleyerek avukatların bu sorunlarına şahit oldu. Bunun üzerine İstanbul Barosu temsilcileri İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ile görüşerek bu konudaki sıkıntıları iletti, Başsavcı Çolakkadı ise bu uygulamanın 5188 sayılı yasadan kaynaklandığını ve güvenlik amaçlı olduğunu, avukatlara bir esneklik sağlanmasının ise İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın yetkisinde olduğunu bildirdi.

Bunun üzerine İstnabul Barosu'nun girişimiyle, Türkiye Barolar Birliği Adalet Bakanlığı ile görüşmeleri başlattı. İstanbul Barosu ve TBB, adliyeye avukatlar için özel bir turnike sisteminin kurularak meslektaşlarımızın yeni kimlik kartı ile girişinin sağlanması için çalışıyor.

AVUKATLAR NE DİYOR?

- Avukat Doğukan Özdoğan: ?Sultanahmet Adliyesi'nde böyle bir uygulama yoktu. Dolayısıyla, meslektaşlarımızın direnç göstermelerini biraz da buna bağlıyorum. Adliyenin güvenli olması, hepimizin görevimizi sağlıklı şartlar da yapabilmemiz için gerekli. Ancak avukatların bu konudaki hassasiyetinin de dikkate alınmalı.?

- Avukat Dr. Tuncer Özyavuz: ?Avukatlara daha esnek bir uygulama yapılabilir. Ayrıca, hukuken avukatlar da hakim ve savcılarla aynı statüdeler. Dolayısyla, farklı muamele yapılması tepki çekiyor.?

İki kanun çelişiyor

- Avukatlık Kanunu 58. Madde:

?Avukat yazıhaneleri ve konutları ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımı ile aranabilir. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz.?

- Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Madde 7/a: ?Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber