Ortalama yükseltme sınavlarında yapılan yanlış uygulamalar ve yapılması gerekenler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2011 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

Sınavların nasıl yapılacağı  Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde düzenlenmiş iken sınav görevlilerine ne kadar ücret ödeneceği ise Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar ile belirlenmiştir. Bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarının uygulanmasında Okul yöneticileri tarafından bazı yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlarla ilgili bazı yargı kararları ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle bazı düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Ayrıntılar için tıklayınız. 

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların ?Sınav Görevi? başlıklı 12. maddesindeki ?(1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, (öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, Not: Danıştay Onbirinci Dairesince verilen 19/6/2007 tarihli ve Esas No; 2007/341 sayılı Kararla; ilgi Karar'ın 12'nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" ibaresinin yürütülmesi durdurulmuştur.) her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir. 

(2) Sınav komisyonu üyeliği ve sınav gözcülüğü  görevleri kapsamında; 

a) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15'ten fazla sınav gözcülüğü görevleri, 

b) Bir sınavda aynı  kişiye hem sınav komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü, 

c) Yöneticiler, 

için ücret ödenmez. 

(3) Meslekî  ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları  ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki ?Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödenmez? hükmü uygulanmaz. 

(4) Atölye ve laboratuvar ders programı ile birlikte okutulan endüstriyel teorik dersler, bu maddenin üçüncü fıkrasının uygulanmasında atölye ve laboratuvar dersi sayılır. 

(5) Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz.? hükümler nasıl uygulanmalıdır. 

Ortalama Yükseltme Sınavlarında Yapılan Yanlış Uygulamalar  

1-Sınav Görevi Sayısı Sorunu; 12 SINAVDAN FAZLA GÖREV VERİLEBİLİR 

Sınavlarda görev alan öğretmenlere 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve 15'den fazla sınav gözcülüğü görevleri için ücret ödenmemektedir. 

Fakat meslekî ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin (a) fıkrasındaki ?Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği görevi için ücret ödenmez.? hükmü uygulanmaz. 

Meslekî  Ve Teknik Öğretmenlerine 12 Sınavdan Fazla Görev Verilebilir 

Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerdeki Atölye ve laboratuvar ders programı ile birlikte okutulan endüstriyel teorik dersler, atölye ve laboratuvar dersi sayıldığından bu ders öğretmenlerine 12 sınav komisyonu üyeliği ve 15 sınav gözcülüğü görevleri verilebilir. 

2-Sınav Sayısı Sorunu; BİR GÜNDE ÜÇ DEN FAZLA SINAV YAPILABİLİR. 

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin ?Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları? başlıklı 41 maddesi son fıkrasındaki; ?Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir.? hükümlerindeki ?aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir? ifadesi bir güne 3 den fazla sınav programı konulamayacağı anlamında yorumlanmaktadır. 

Hâlbuki bu bir öğrencinin en fazla 3 sınava girebileceği anlamındadır. Yani bir öğrenci en fazla üç sınava alınabilecek şekilde sınav programı hazırlanabilir, programa bir güne 3 den fazla sınav konulabilir. Önemli olan bir öğrencinin bir günde 3 den fazla sınava girmemesidir. 

3-Kraldan Çok Kralcılar Sorunu; HER DERSİN KOMİSYONU VE GÖZCÜSÜ FARKLI OLUŞTURULMALIDIR. 

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin ?Tanımlar? başlıklı 4 maddesinde; ?j) Ortalama Yükseltme Sınavı: Okula devam eden öğrenciler için öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ya da başarısız oldukları derslerden yapılan sınavı,

k) Sorumluluk Sınavı:  Önceki yıllardan başarısızlığı  bulunan öğrencilerin başarısız oldukları  derslerden yapılan sınavı,? şeklinde sınavların tanımları yapılmıştır. 

Her Dersin Komisyonu Farklı Oluşturulmalıdır.  

Fakat bazı kraldan çok kralcı okul yöneticileri aynı addaki dersleri birleştirme yoluyla tek sınav yapmaktadırlar. 

Örneğin lise 1.,2., ve 3 sınıf Matematik derslerini birleştirerek tek sınav komisyonu oluşturmaktadırlar. Bu komisyon aynı isimde farklı seviye sınıflarındaki sınavlar için sorular ve cevap anahtarları hazırlanmaktadır. Bu tüm mevzuata aykırı bir işlemdir. Sınav bir derse ait sınavdır. Bu nedenle her dersin komisyonu farklı oluşturulmalıdır.  

Her Sınava Ayrı  Gözcü Görevlendirilmelidir 

Aynı işlem farklı derslerdeki sınav gözcülüğünde de karşımıza çıkmaktadır. Bazı kraldan çok kralcı okul yöneticileri farklı sınavları aynı sınıfta yaparak o sınıfa tek gözcü görevlendirmektedir. Bu tüm mevzuata aykırı bir işlemdir. Sınav bir derse ait sınavdır. Bu nedenle her dersin gözcüsü farklı olmalıdır. 

BAKANLIK AŞAĞIDAKİ  KONULARDA DÜZENLEME YAPMALIDIR 

1-Bir Günden Fazla Süren Sınav Görevlerine Gün Başına Sınav Ücreti Ödenmelidir 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 83 üncü maddesinde, işletmelerde yapılan staj eğitimine katılan öğrencilerin yılsonu başarı, birinci ve ikinci dönem notları ile birlikte ders yılının son haftasında yapılan ?yıl sonu beceri sınav? sonucuna göre belirlenmekte ve uygulamalı olarak yapılan, yıl sonu beceri sınavı, bölümün özelliği, atölye ve laboratuarların donatım durumu ve öğrenci sayısına göre bir gün ile beş gün arasında sürmektedir. Bu nedenle bakanlık bir günden fazla süren bu sınavlara ödenecek ek dersi yeniden düzenlemelidir. 

2-Sözlü Sınavlara Ayrı Sınav Ücreti Ödenmelidir 

Yabancı Dil dersinin sınavları, yazılı ve sözlü olarak yapılmaktadır. Sözlü sınavlara, yazılı sınavları takip eden ilk iş gününde başlanmaktadır. Bu nedenle sözlü sınavlara ek ders ödenmesi için düzenleme yapılmalıdır. 

3-Yöneticilere Sınav Görevi Verilmelidir 

Okul yöneticilerine de kendi branşları ile sınırlı olmak ve girdikleri dersler öncelikli olmak üzere öğretmenlerle aynı şartlarda sınav görevi verilmelidir. Okul yöneticilerini derse girdirirken sınav görevi verilmemesi mantıksızdır. 

4-Sınav Sayısı Şartı Kaldırılmalıdır 

12'den fazla görev alan öğretmenlere ücret ödenmesi ile ilgili düzenleme yapılmalıdır. Bu konuda Danıştay kararı vardır: "Sınav komisyonu üyeliğine dair Danıştay 11. Dairesinin kararı" başlıklı haberimiz için tıklayınız. 

Ayrıca ?Ek sınav hakkı verildi, Peki öğretmenler ne olacak?? haberimizde yer verdiğimiz üzere öğrencilerin gireceği sınav sayıları artırılmış iken öğretmenlinde girebileceği sınavlar artırılmalıdır. 

5-Hafta Sonu Yapılan Sınavlara Gece Ücreti Ödenmelidir 

Sınav dönemlerinde hafta sonu ve mesai saatleri dışında yapılan sınavlara hafta sonu tarifesinden ücret ödenmelidir. Bu konudaki mahkeme kararı için tıklayınız. 

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber