Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen'den Bumin'e tepki...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2005 15:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in türbana ilişkin açıklamasını "talihsizlik" olarak nitelendirerek, "Sanki bu konuda son söz sahibiymiş gibi konuşuyor.

Demokrasilerde son sözü millet söyler, milletin temsilcileri söyler" açıklamasında bulunarak tepki gösterdi.

Memur-Sen Konfederasyonu Eğitim-Bir-Sen'den yapılan yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in açıklamasına sert tepkide bulunuldu. Açıklamada, "Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın başörtüsüyle ilgili açıklamaları, demokrasi ve millet iradesine saygı bakımından talihsizliktir" denilerek, Bumin'in kendisini bu konuda son söz sahibiymiş gibi konuştuğu belirtildi.

Demokrasilerde son sözü millet söyleyip, milletin temsilcilerinin söyleyeceği anımsatılan açıklamada, "Bumin'e de Anayasa'yı öncelikle iyi okumasını tavsiye ediyoruz. Asıl olan özgürlüklerdir.

Özgürlükler Anayasa'nın teminatı altına alınmıştır. Keyfi yasak olmasın diye, yasakların kanunla konacağı 38.maddede belirtilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin görevleri de 153. maddede belirtilerek kanun koyucu gibi yani kendisini TBMM'nin yerine koyarak hareket edemeyeceği açıkça ifade edilmiştir. Eğitim özgürlüğü de 42. madde de düzenlenmiştir. (Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz m.42) Bütün bunları bilen ve bilmesi gereken Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, çıkıp da başörtüsü sorunu artık çözülemez tarzında açıklama yapmasını, hukukçu kimliğiyle bağdaştıramıyoruz" değerlendirmelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: "Başörtüsü yahut bir başka kıyafet, tümüyle kişisel özgürlüklerdendir ve temel hak ve özgürlükler hakimlerin yorumlarıyla yok edilemez. Millete rağmen, yasal veya anayasal olmayan, tümüyle keyfi bir yasağı savunmak Anayasa Mahkemesi'nin ve Başkanı'nın görevi de değildir. Ama şuna eminiz, ekonomiden eğitime, dış politikadan savunmaya kadar ülkesi ve milletiyle dünyada layık olduğu seviyeye varmak için çalışan Türkiye, bir gün mutlaka yargı sistemini de ıslah edecek, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye inanmış, milletiyle ve onun ülküleriyle barışık, adil bir yapıya kavuşturacaktır.

Buminler geçicidir, milletimiz, onun inançları, değerleri, hak ve özgürlükleri ise kıyamete kadar bakidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber