Polislerin işkence ve diğer insan hakları ihlalleri yapmasının önüne geçmek için ilginç bir taktik geliştirildi.

Haber Giriş : 18 Ağustos 2003 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polislerin işkence ve diğer insan hakları ihlalleri yapmasının önüne geçmek için ilginç bir taktik geliştirildi. Akademi öğrencilerine işkence veya diğer insan hakları ihlallerinden yargılanan polislerin kasetleri izlettiriliyor.

AB'ye uyum paketleriyle işkencenin önlenmesine ilişkin bir dizi yeni düzenleme getirilirken, yasaların hayata geçirilmesi için de çeşitli yöntemler uygulanıyor. Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahit Bıçak, polislerde işkenceye karşı bilincin geliştirilmesi için geliştirdiği takdiği Polis Akademisi'nde uyguluyor.

Buna göre işkenceden yargılanan polislerin yargılama görüntüleri polis adaylarına izlettiriliyor. Bıçak'ın yöntemi, önümüzdeki günlerde Türkiye'de yapılacak İnsan Haklarında Yeni Taktikler Uluslararası Sempozyumu'nda da örnek taktik olarak sunulacak.

Bıçak, "Polis Akademisi öğrencilerinde insan hakları bilinci ve empati duygusu geliştirilmesi amacıyla insan hakları ihlalinden dolayı yargılanan polislerin yargılama kasetlerinin izlettirilmesi taktiği" adını verdiği yöntemi, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nde uyguladı.


Polisler de sanık olabilir
Bu taktiğin, "polislerin de sanık olabileceği" gerçeğinin akademi öğrencileri tarafından gözardı edildiğinin görülmesi üzerine geliştirildiğini kaydeden Bıçak, öğrencilerin mahkemelere götürülmesinin mümkün olmaması üzerine "mahkemeleri sınıfa getirmeyi" kararlaştırdıklarını dile getirdi. Bıçak, ayrıca, adalet sisteminin insan haklarını ciddiye aldığı ve ihlal yapanları cezalandırdığının gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Örnek taktik olarak görüşülecek

Vahit Bıçak'ın Polis Akademisi'nde uyguladığı bu yöntem, uluslararası bir insan hakları sempozyumunda da görüşülecek.

Taktik, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin Eylül ayında Abant'ta düzenleyeceği "Yeni Taktikler Uluslararası Sempozyumu'nda, farklı ülkelerde insan haklarının korunması için geliştirilen diğer örnek taktiklerle birlikte ele alınacak.


Polis adaylarının yanlış kanaatleri

Doç. Dr. Vahit Bıçak, Polis Akademisi öğrencilerinde gözlediği bazı yanlış kanaatleri şöyle sıraladı:
İnsan haklarına saygı güvenlik güçlerinin suçla mücadelesini olumsuz etkiler.

Kolluk normal insanlarla uğraşmaz, suçlularla uğraşır. Suçlulara yönelik şiddet ve baskı uygulanması rutin bir çalışmadır.

Kolluk faaliyetleri suç olgusu ile bir savaştır ve savaşta yöntem sınırlandırması olamaz. İnsan hakları konsepti bu savaşı engellemek için hukukçular ve gönüllü insan hakları kuruluşlarının ortaya attıkları engellemelerdir.

Öğrenciler insan hakları konseptinin kendi haklarının korunmasını da kapsadığını algılamamaktadırlar.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber