18 yaşını geçen ilköğretim öğrencilerine uzatma

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Eylül 2011 12:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kampanyalarla ilköğretime yaşıtlarından yıllar sonra başlayan öğrenciler hakkında 24 gün arayla 2 farklı genelge yayımladı. Bakanlık, ilk genelgesiyle doğum yılı büyük olan öğrencilerin öğrenim çağı dışına çıkarılacakları, ikinci genelgede ise öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmeleri gerektiğini bildirdi. Kayıtları silinen öğrenciler tepki gösterdi, düzeltme yapıldı.

MEB, başta okula gönderilmeyen kız çocuklarına yönelik 'Haydi kızlar Okula', 'Baba beni okula gönder' gibi kampanyalarla başlattığı eğitim seferberliği ile binlerce çocuğun okullu olmasını sağladı. Kimi sosyo- ekonomik, kimi ailevi kimi de sağlık sorunları gibi nedenlerle yaşıtlarıyla birlikte okula başlayamayan, daha sonraki yıllarda da gönderilmeyen çocuklar eğitim masrafları karşılanıp aileleri desteklenerek eğitime kazandırılmıştı.

Aralarında 1990 ve üstü doğumluların da bulunduğu çok sayıda öğrenci, 2004'te startı verilen kampanyalarla ilköğretime başlarken, yıllar geçince mezun olmadan ilköğretimde okuma yaş sınırını aştı. İlköğretimde mezuniyet yaşı 14 olarak belirlenip, ailenin isteğiyle bu yaş sınırı 2 yıl daha uzatılırken, kampanyalarda göz önüne alınmayan bu durum öğrencilerin yaşları 17-20'leri bulunca ortaya çıktı.

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, geçen 1 Ağustos'ta il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği e-posta ile "Doğum tarihi itibariyle öğrenim çağı dışına çıkarılacak öğrenciler ile ilgili işlem yapılması" gerektiğini bildirdi. Tüm illerde ilçe ilçe, okul okul bu durumda olup işlem yapılması gereken öğrenci isimlerinin yer aldığı listeler de gönderildi. Okullarda bu genelge doğrultusunda işlem yapıldı, bazı öğrencilerin kayıtları silindi. Bakanlık bir anda kampanyalarla kazandığı öğrencileri kaybederken, çelişkili bir durum ortaya çıktı. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 24 Ağustos'ta ikinci bir e-posta gönderdi, ilk genelge hatırlatılarak, "Ancak; Bakanlığımızla yapılan telefon görüşmesinde 1 Ağustos 2011 tarihinde gönderilen söz konusu e-posta ve listenin bilgilerin güncellenmesi amacıyla gönderildiği, öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmeleri gerektiği bildirilmiştir" denildi.

Kendilerinden 'Doğum yılları büyük olanlar' diye söz edilen binlerce öğrencinin kaderi 24 gün sonra 'Eğitime devam' olarak değişirken, bir yetkili, "Kampanyalarla kapı kapı dolaşıp okula gönderilmeyen çocukları tespit ediyoruz. Bakanlık bu çocukların eğitim masraflarını karşılıyor, ailelerini destekliyor. Yani çaba bu çocukların ilköğretimi bitirmeleri. Önce arayıp buluyor, okutuyorsun, sonuna gelirken 'Senin yaşın sınırı aştı, haydi öğrenim çağı dışına' diyorsun. Böyle olmaması gerekiyordu, sorun çözüldü" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber