TİM Başkanı: İşsizlik ihracat desteği ile geriliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2011 19:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, işsizlik oranının yüzde 9,2'ye gerilemesini memnuniyetle karşıladı. Büyükekşi, ihracatçının üretim imkânlarını arttırıp yeni yatırımları devreye sokmasının istihdama da olumlu katkılar sunduğunu vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre işsizlik oranı, haziran ayında (mayıs-haziran-temmuz döneminde) yüzde 9,2'ye indi. Son bir ayda 443 bin kişi çalışmak için iş aramaya başladı. İş bulup çalışmaya başlayanların sayısı ise 456 bin oldu. Bu tabloya bağlı olarak işsiz sayısı da 13 bin kişi geriledi. Rakamları olumlu bulan TİM Başkanı Büyükekşi, konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Art arda açıklanan büyüme ve istihdam verilerinin ihracat verileri ile tutarlı bir şekilde geliştiğini memnuniyetle izliyoruz. Mayıs ayı istihdam rakamlarına göre istihdam edilenlerin sayısı önceki aya göre 456 bin kişi artarak 24,9 milyona, işsizlerin sayısı önceki aya göre fiilen 13 bin azalmasını da çok olumlu görüyoruz. Türkiye büyümesi hem yeni arz olunan iş gücüne istihdam sunuyor hem de mevcut işsiz havuzunu küçültüyor. Türkiye'nin uzun vadeli büyüme ve yatırım perspektifi için yapısal bir dönüşüm gözlemliyoruz.

Geçen seneye göre değişime bakıldığında sanayide 161 bin yeni istihdam artışı elde edildiği ortaya çıkmıştır. Bu rakam TİM'in her çeyrek açıkladığı İhracat Eğilim Anketi sonuçları ile de paralellik arz etmektedir. İhracatçılarımız, 2011'i son derece başarılı bir şekilde geçiriyorlar. İlk 8 ayda yakalanan yüzde 22 oranında ihracat artışı, ihracatçılarımızın piyasalarda karşılaşılan sorunlara ve gelişmiş ekonomilerde görülen bunalım ortamına rağmen son derece başarılı bir performans ortaya koyduklarını kanıtlamaktadırlar. İhracatçılarımız, üretim imkanlarını arttırmış, yeni yatırımları devreye sokmuş, istihdama da olumlu anlamda katkıda bulunmuşlardır.

Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin yakaladığı büyüme temposunu koruyabilmesi ve işsizlik oranlarında kalıcı düşüşe imza atabilmesi için ihracatı ve yurtiçinde üretimi mümkün kılacak politikaları kararlı bir şekilde sürdürmesi gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber