Adalet Bakanlığı'ndaki genel müdürlük sayısı azaltılacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Eylül 2011 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargının iş yükü nedeniyle ağır işleyen adalet hizmetlerinin hızlanması için Adalet Bakanlığı düğmeye bastı. Değiştirilecek yasayla, bakanlıktaki genel müdürlük sayısı azaltılacak, bürokratik görevlerdeki hakim ve savcılar asli görevleri olan adliyelere gönderilecek

İLHAN TOPRAK

Adalet Bakanlığı Teşkilat Yasası değişiyor. Genel müdürlüklerin sayısının azaltılacağı yeni teşkilat yasasında Bakanlık bünyesinde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcıları asli görevleri olan adliyelere yönlendirilecek.

Yargının iş yükü sebebiyle onbinlerce dosya zamanaşımına uğrarken, adalet hizmetlerinin gecikmesi sebebiyle yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için Adalet Bakanlığı harekete geçti.

Halen Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcı kadrosunda yaklaşık 3 bin 500 hakim ve savcı eksikliği bulunuyor. Bu gerçekten hareket eden Bakanlık, adalet bürokrasisindeki hakim ve savcıları adliyelere yollamayı hedefliyor. Adalet Bakanlığı Teşkilat Yasası'nı değiştirecek adımları atan bakanlık, bürokraside görev alan hakim ve savcıları adliyeye gönderecek. Yeni yasayla birlikte, genel müdürlük sayısı azaltılarak, Bakanlık bünyesinde görev yapan hakim ve savcılar adli hizmete yönlendirilecek. 12 Eylül anayasa değişikliği referandumu ile hakim ve savcılar ile ilgili inceleme ve soruşturma yapan Teftiş Kurulu'nun Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) bağlanması ile yargısal işlemleri Yüksek Kurul'e devreden Bakanlık, hakim ve savcıları asli görevlerine iade edecek. Genel müdür, müdür yardımcısı, daire başkanı ve yardımcılarının tamamı hakim ve savcı olan Adalet Bakanlığı'nda yasayla birlikte adalet uzmanları görev yapacak.

LOJMAN TAHSİSİNDEN SORUMLU HAKİM VAR

Adalet Bakanlığı bünyesindeki 8 genel müdür ve 19 genel müdür yardımcısı bulunuyor. Genel müdürlükler bünyesinde 33 daire başkanlığı ve yaklaşık 100 tane de daire başkan yardımcılıkları bulunuyor. Bakanlık merkez teşkilatında sadece genel müdürlükler bünyesinde bürokratik işlerle görevlendirilen hakim ve savcı sayısı 50'yi geçiyor. Yine genel müdürlükler bünyesindeki teşkilatlarda 130 civarında tetkik hakim görev yapıyor. Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün görevleri arasında bulunan Bütçe Lojman Bürosu'nda bile hakim veya savcılar görev yapıyor.

Adalet Bakanlığı verilerine göre hakim ve savcıların yüzde 13'lük kısmı kürsüde görev yapmıyor. Yüksek yargıyı iş yükünden kurtarmak için kurulan Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf) hakim ve savcı eksikliği sebebiyle faaliyete geçirilemiyor.

Bürokrasiden adliyeye

Adalet Bakanlığı, yeni teşkilat yasasında hakim ve savcıların sırtındaki bürokrasi yükünü almayı planlıyor. Bakanlık önce halen 8 olan genel müdürlük ile 9 olan daire başkanlıkları sayısını azaltacak. Adalet Bakanlığı'nda genel müdür ve genel müdür yardımcıları ile daire başkanları ve daire başkan yardımcılarının tamamı hakim ve savcı sınıfından oluşuyor. Genel müdürlük ve daire başkanlığı sayısını azaltacak olan bakanlık buralara hakim ve savcıların yerine "Adalet uzmanları"nı ikame edecek. Hakim ve savcılar asli görevleri olan adliyelerde mesleklerini icra edecek.

Değişiklik çalışmalarında hakim ve savcıların talebinin de etkili olduğu ortaya çıktı. Neredeyse tamamı hakim ve savcı sınıfından olan bürokratların kürsüyü istedikleri belirtildi. Yeni yasaya, Adalet Bakanı Sadullah Ergin son şeklini vererek Bakanlar Kurulu'na sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber