Bu okulda eğitim tuvalette

Haber Giriş : 29 Nisan 2005 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akkuş ilçesine bağlı Çayıralan beldesinde üst katındaki sınıflar çökme tehlikesi nedeniyle boşaltılan 450 mevcutlu ilköğretim okulunda eğitim çileyle devam ediyor. Öğrencilerin büyük bölümü zemin ve birinci kattaki sınıflarda, 110 öğrenci ise sınıfa dönüştürülen tuvalet ve yemekhane ile beldedeki üç kahvehanede eğitim görüyor.
1992 yılında yapılan Çayıralan-Yazıkıyısı İlköğretim Okulu'nda yapımından beş yıl sonra çatlaklar oluştu. Okulun üçüncü katında tavan ve duvarlarda oluşan çatlaklara hiçbir önlem alınmadı. Aradan iki yıl geçtikten sonra kaymakamlığın talebi üzerine Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'ne bağlı uzmanlarca hazırlanan raporda, "Okul binası iki katlı yığma bina olarak projelendirildiği halde, üçüncü katın yapılması temelinde kaymaya neden olabilir. Okulun altından geçen su kanalı da kontrolsüz aktığı için bina temeline zarar veriyor" denildi.

1997'de verilen rapora rağmen, okulda bir önlem alınmadan öğrenime devam edildi. Geçen yıl haziran ayında, velilerin baskısı üzerine Ordu Milli Eğitim Müdürlüğü'nce yeni bir inceleme yaptırıldı. Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan ikinci raporda okulun halen risk altında bulunduğu belirtilerek, "Çökme, yıkılma gibi bir sonuç ortaya çıktığında gerekli önlemlerin 1997'deki rapora rağmen alınmadığı gerekçesiyle okul yönetimi sorumludur" denildi. Yıkılma tehlikesi süren okulda, bina yapımıyla ilgili olarak kimsenin hakkında soruşturma açılmaması dikkat çekti.

Konuyla ilgili haberin basında yer alması üzerine, duvarlarında çatlaklar olan, sıvaların öğrencilerin üzerine düştüğü üçüncü kattaki sınıflar boşaltıldı. Okulun yanında bulunan yemekhane ile giriş katındaki iki tuvalet kapatılarak sınıfa dönüştürüldü. Ayrıca okulun yakınındaki üç kahvehane de sınıf haline getirildi. Gelen tepkiler üzerine tuvalet sınıfların biri kütüphaneye dönüştürülürken, diğerinde ise halen 22 öğrenci öğrenimine devam ediyor. 70 öğrenci kahvehanelerde, 40 öğrenci de yemekhanede eğitimlerini sürdürüyor.

Öğrenciler, tuvalet ihtiyaçlarını ise okulun dışında geçici olarak oluşturulan tuvaletlerde gideriyor. Öğrencilerin, tavanı akan yemekhanede ve tuvaletten bozma fayanslı sınıflarda öğrenim görmesi hem velilerin hem de öğretmenlerin tepkisini çekiyor.

'Yeni okul şart'
Çayıralan Belde Belediye Başkanı Azmi Kocagöz, velilerin çocuklarını korkarak okula gönderdiklerini belirterek, "Okulun üst katının yıkılması da riski ortadan kaldırmıyor. Çatlaklar alt katlara da yayılıyor. Yeni bir okul binası yapılması şart" diye konuştu. Akkuş İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kocakoç ise yeni bir okul binasının yapılması için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber