Okul servis personelinin GBT'si araştırılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2011 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Valiliği, 2011-2012 eğitim öğretim döneminde okul servis personelini yakından takip edecek.Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'in yayımladığı genelgeyle servis şoförlerinin ve personelinin ahlâki durumları dahil, genel tutum ve davranışları yakından takip edilecek.

Valilik, devlete teslim edilen ve geleceğin teminatı olan çocukların can ve mal güvenliklerinin sağlanmasına vurgu yaparak, yeni eğitim öğretim döneminde okul servis araçlarının sebep olabileceği trafik kazalarının önlenmesi amacıyla birtakım tedbirler aldı. Kararların uygulanabilirliliğini denetlemek için valilik başkanlığında Büyükşehir Belediyesi, İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi yetkililerinden oluşan 'Okul Servis Araçları Denetleme Kurulu' oluşturuldu. Kurul, servis araçlarının fiziki yapısının yanısıra sürücülerinin de denetimini yakından takip edecek.

Belirlenen kurallar arasında okul servis araçlarının arkasında standartlara uygun 'okul taşıtı' yazısı bulundurulması, öğrenciler ile rehber öğretmenin iniş ve binişleri sırasında kullanılmak üzere en 30 santimetre çapında üzerinde siyah 'dur' yazılı kırmızı ışıklı lamba olması, öğrencilerin kolayca yetişebileceği cam ve çerçevelerin sabit hale getirilmesi ile servis araçlarında sağlık çantası ve trafik setinin bulundurulması zorunlu olacak.

Araçların kapıları, sürücüler tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olması ya da araç sürücüleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde olacak. Araçların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yer alan muayene sürelerini kapsayacak şekilde fenni muayeneleri yapılacak. Servis aracı 20 yaşından büyük olmayacak. Araç cinsine göre, minibüsler için doldurma kapasitesi en az bir kilogram olan en az bir adet, otobüslerde doldurma kapasitesi beş kilogram olan an az iki adet yangın söndürme cihazı bulunacak. Taşıma kapasitesi üzerinde öğrenci alınmayacak.

Sürücülerin, en az 5 yıllık (B) sınıfı, en az 3 yıllık E sınıfı sürücü belgesi ile 'Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi' sahibi olmasına dikkat edilecek. Valilik, belirlenen kuralların sıkı takibinin yapılmasını ve özellikleri taşımayan servis araç ve sürücüleri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, gerekli hallerde araçların trafikten derhal men edilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber