Emniyetten sanal dolandırıcı uyarısı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2011 12:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternet kullanımının her geçen gün daha da yaygınlaşmasıyla alışverişlerini sanal alışveriş sitelerinden yapanlara emniyetten uyarı geldi.

Bu artış dolandırıcıların da dikkatini çekti. İzmir Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği yetkilileri, son bir yılda alışveriş siteleri aracılığıyla dolandırılan aralarında memur ve üniversite öğrencisinin de bulunduğu yaklaşık 300 kişinin kendilerine başvurduğunu bildirdi.

SAHTE ÜYELERE DİKKAT

Emniyet yetkilileri, akıl almaz yöntemleriyle vatandaşları çaresiz bırakan art niyetli kişilerin son yöntemini; "Dolandırıcı, ilk etapta siteye sahte üye girişi yapıyor. Buradan özellikle cep telefonu ve fotoğraf makinesi gibi satmak istediği ürünün fotoğrafını yayınlıyor. Kendisiyle irtibata geçen kişilerle ürünün pazarlığını yapıyor. Anlaşma gerçekleştiğinde, ürünün fiyatının yarısının cep bank aracılığıyla peşin ödenmesini istiyor. Tüm şartlarını kabul ettiren dolandırıcı, inandırıcılığı sağlamak için ise kargo takip numarasını karşı tarafa veriyor. Vatandaş ise adresine gelen boş kutuyu veya maket ürünü görünce dolandırıldığını anlıyor." diye açıkladı.

"GÜVENLİ ALIŞVERİŞ SİSTEMİ (GAS) KULLANIN"

Bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşların sitelerdeki Güvenli Alışveriş Sistemi (GAS)'ni kullanması gerektiğine vurgu yapan emniyet yetkilileri, kişilerle direkt irtibat kurulmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Emniyet yetkilileri, her yıl bir önceki yıla nazaran sanal alışveriş siteleri aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılayanların sayısının yüzde 40 arttığını belirterek, özellikle de son iki yılda bu sektörde patlama yaşandığını, 2010 yılı ve 2011'in ilk 6 ayındaki toplam e-ticaret cirosunun 400 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber