Yargı mensuplarına mali yönetim eğitimi/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Ekim 2011 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADALET Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca ülke genelindeki üst düzey yargı mensupları, mali kaynakların korunması, amaçlarına uygun kullanımı ve harcamalarda yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi için Antalya'da mali yönetim eğitimine alındı.

Antalya'nın Kundu turizm bölgesinde bulunan Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde, 13-27 Ekim tarihleri arasında, Türkiye genelindeki yargı birimlerinde harcama yetkisine sahip başsavcı, savcı ve hakim ile personellere yönelik 'Yargının Mali Yönetimi' konulu çalışma toplantısı gerçekleştiriliyor. Adalet Bakanlığı merkez birimleri, yüksek mahkemeler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreterliği, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Adalet Akademisi, bölge cumhuriyet başsavcılıkları, ağır ceza mahkemesi cumhuriyet başsavcılıkları, bölge idare mahkemesi başkanlıklarındaki harcama yetkilileri ve personeli toplantılara katılıyor.

YARGI BÜTÇESİ ARTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Benzer bir toplantının en son 2008'de yapıldığını belirten Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılı bütçesinin hazırlanarak meclise sunulmak üzere olduğunu ve yeni dönemde yargının genişleyen yapısına uygun ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçenin parlamentodan geçirileceğini umduğunu söyledi.

Diğer birtakım harcamalar için de olumlu sonuçlar almayı beklediklerini aktaran Akın Çakın, Adalet Bakanlığı'nın genel bütçeden aldığı payın yıllara sabit olarak yüzde 1- 1.5 civarlarında devam ettiğini, bu yüzdelik payı artırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

BİNALAR BÜYÜDÜ HARCAMA ARTTI

Maliye Bakanlığı bürokratları ile yaz döneminde görüşmeler yaptıklarını anlatan Akın Çakın, yeni açılan büyük adliyeler ve harcamalarının genişlediğini, bölge adliye mahkemelerinin altyapı çalışmalarına ilişkin cari ve yatırım harcamalarının ise istedikleri miktarlarda artırıldığını dile getirdi.

Adalet Bakanlığı'nın son yıllarda çok ciddi bir atılımla yatırımlarını artırarak, modern binalar yaptığını kaydeden Çakın, "Hem yüzölçümü, hem de kullandıkları enerjide artış var. Bu da aynı zamanda yargının fiziksel kapasitesinin de genişlediği, hakim ve savcılarımızla yargının çok modern binalarda hizmet ettiğini gösterir" dedi.

HARCAMALARDAKİ GECİKME PROBLEMİ

Hakim ve savcıların meslekten kaynaklı olarak mali harcamalarda kılı kırk yaran bir incelik sergilediklerini dile getiren Akın Çakın, bu durumun zaman zaman harcamalarda gecikmelere yol açtığını kaydetti. Çakın, yeni kamu ihale kanununun getirdiği birtakım kurumsal nedenlerden dolayı ihale süreçlerine bağlı yaşanan harcamaların geciktiğini söyledi. Bundan kaynaklanan sorunlara karşı hakim ve savcılar ile bu işte görevli personelin bu takvimi öngörerek önceden planlama yapmalarını, bu planlamaya uygun hareket edildiği zaman gecikme olmayacağını söyledi.

Çakın, esas sıkıntının ayrılan ödeneğin seri şekilde harcanamaması olduğunu, 'mevzuata uygun parayı nasıl hızlı harcarız' konusunu tartıştıklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber