Elektrikli araca benzinli kadar fiyat biçiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2011 11:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Denetim ve danışmanlık firması Deloitte'un yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de tüketicilerin elektrikli araçlara ilgisi büyük. Bunların yüzde 56'sı bir elektrikli araca benzinli otomobil ile eşit miktarda ücret ödeyeceklerini belirtiyor.

Deloitte tarafından yayınlanan ?Elektrikli Araçlarla İlgili Gerçekler ve Tüketici Beklentileri' başlıklı rapor, Türkiye'de ve tüm dünyada tüketicilerin elektrikli araçların şarj süresinin kısaltılması, sürüş menzilinin uzatılması ve fiyatlarının indirilmesine yönelik beklentileri olduğunu ortaya koydu. Rapor, ayrıca Türkiye'de tüketicilerin yarısından fazlasının elektrikli araca ancak benzinli otomobiller kadar para ödeyebileceğine de işaret ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 85'inden fazlası, elektrikli araç satın alırken veya kiralarken; sürüş menzili, şarj kolaylığı ve şarj maliyetinin son derece önemli ya da önemli olduğu kanaatinde.

Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile Asya ve Avrupa'da bulunan 17 ülkede 13 binden fazla tüketicinin görüşlerini içeren araştırmanın bulgularına göre elektrikli araçlar sürüş menzili, şarj kolaylığı ve şarj maliyeti gibi faktörler bakımından tüketici beklentilerini karşılamıyor. Bir yenilik, teşvik veya petrol fiyatlarında önemli bir artış olmadıkça elektrikli araçların yaygın şekilde benimsenmesi 10 seneyi bulur.

Raporda, Türkiye'deki katılımcıların yüzde 56'sı, bir elektrikli araç satın alırken, en fazla benzinli otomobil ile eşit miktarda ücret ödeyebileceklerini dile getirirken; yüzde 14'ünün 2 bin dolar, yüzde 10'unun ise bin dolar daha fazla ödeme yapabileceği görülüyor. Ayrıca, bunların yüzde 94'ünün elektrikli araca maksimum 30 bin dolar ücret ödeyecekleri vurgulanıyor.

Dünya genelinde tüketicilerin büyük bölümü elektrikli araca sahip olma konusunda ilk adımı atacaklarını ya da en azından elektrikli araç satın alma veya kiralama konusunda istekli olduklarını ifade ediyor. Raporda, Türkiye'de ilk adımı atacakların oranı yüzde 40 iken almaya isteklilerin oranının ise yüzde 50 olduğu kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber