Van'da, yardım dağlarını tasnif için gönüllüler aranıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Ekim 2011 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜLENT ERGUN

Van'a günde 150 TIR yardım getiriyor, ancak boşaltılması üç günü buluyor. Depoların tıka basa dolduğu Van ve Erciş'te malzemeleri ayrıştırıp, depremzedelere dağıtacak görevli sıkıntısı yaşanıyor

Van depremi, yedinci gününü geride bırakırken, yardımlar karşısında ekipler ne yapacağını şaşırmış durumda. Günde ortalama 150 TIR'ın yardım ulaştırdığı Van ve Erciş'teki depolar tıka basa doldu. Bu malzemeleri ayrıştırıp, vatandaşa dağıtacak görevli sıkıntısı yaşanıyor. Depremden hemen sonra ekranlara yansıyan yardım çığlıklarına kulaklarını tıkamayan Türk halkı, bir hafta içerisinde Van'ı yardıma boğdu. Yurdun dört bir yanından koliler ve çuvallara konularak gönderilen gıdadan katalitik sobaya, temizlik malzemesinden giyim eşyasına kadar binlerce yardım malzemesi, TIR'lar ve kamyonlarla bölgeye ulaştırıldı. Van ve Erciş'teki yardım malzemelerinin depolandığı alanlar, bir hafta içerisinde ağzına kadar doldu.

BİR HAFTADA BİN TIR

Yetkililer günde ortalama 150 TIR'ın yardım getirdiğini, bir hafta içerisinde binden fazla TIR'la yardım ulaştığını belirtti. Van ve Erciş'teki yardım depolarındaki gönüllüler yardımların tasnifi için çalışıyor. Van İl Özel İdaresi'ne ait depoda görevli 400 kişi, onlarca TIR'ı boşaltabilmek için gecesini gündüzüne katıyor. Depoların giriş ve çıkışları, polis ve asker tarafından 24 saat koruma altında tutuluyor. Araçlarıyla gelen gönüllüler, verilen adreslere kolilere yüklenen yardımları ulaştırıyor.

GÖREVLİLER YETİŞEMİYOR

Fakat en büyük sıkıntı, yardım malzemelerinin tasnifi ve dağıtımında yaşanıyor. Çünkü bu işi yapacak yeterli sayıda görevli veya gönüllü yok. Yardım malzemelerini yorucu yolculukların ardından Van'a ulaştıran TIR şoförleri ise, günlerce beklemekten yana sıkıntılı. TIR'lardaki malzemeleri 3-4 günden beri boşaltamayan şoförler, bu sorunun bir an önce çözümlenmesini istiyor.

AB'DEN 10 MİLYON TL

Avrupa Birliği, Van depremi için 10 milyon TL bağışlıyor. AB'nin bağışına ilişkin protokol, Başmüzekareci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış ile AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini'nin katılacağı törenle bugün imzalanacak. Öte yandan ABD'ye ait 1 milyon dolar tutarındaki yardım malzemesi taşıyan uçak Türkiye'ye geldi. Güney Kore'nin yolladığı 20 ton çadır da yetkililere teslim alındı.

İLK RAPOR

Van Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı ön soruşturma kapsamında en çok yıkımın olduğu Erciş'teki binalardan numune alındı. Tamamlanan ilk bilirkişi raporunda da inşaat malzemelerinin kalitesinin düşük, donatı detaylarının hatalı ve işçiliğin düşük kalitede olduğu belirtildi.

601 ÖLÜM ARTÇI DEPREM SAYISI BİN 400

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde dün itibarıyla 601 vatandaşın hayatını kaybettiğini, enkazdan 188 kişinin sağ çıkarıldığını, 4 bin 152 kişinin de hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdi. Erciş'te enkaz çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada, "Başkanlığımızdan gönderilen 20 kişilik teknik heyet, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarını tamamlamak üzeredir. Van merkezde enkaz çalışmaları tamamlanmış olup, Erciş ilçesinde kalan 2 enkazda ise arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir" denildi. AFAD, depremin ardından toplam bin 400 artçı deprem yaşandığını kaydetti.

ŞEBEKE SUYU İÇİN ANONSLAR YAPILIYOR

Depremin en çok zarar verdiği Erciş ilçesinde şebeke suyunun içilmemesi için anonslar yapıldı. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hamit Karataş, deprem sırasında içme suyu şebekelerinin hasar görmesi nedeniyle suyun kirlenmiş veya kanalizasyon hattıyla karışmış olabileceğini söyledi. Karataş, ilçeye yeterince şişelenmiş su getirildiğini, bu nedenle vatandaşların şebeke suyunu içmemesini istediklerini kaydetti. Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Eczacılar Odası, reçeteyle ücretsiz ilaç verirken, Erciş'teki çadır kentlerde yaşayan depremzede kadın ve çocuklara psikolojik destek sağlandı. Yenişehir Stadyumu Kızılay Çadır Kenti'ne, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği tarafından kurulan "Psikolojik Destek Çadırları"nda görevli psikologlar, çocuklarla oyunlar oynayıp ailelerle görüşmeler yapıyor. Depremin ilk gününden beri bölgede olduklarını söyleyen Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Nedret Öztan, "Yaptığımız şey, bir terapi ya da tedavi değil. Kişilerde var olan baş etme becerilerini hatırlatmak" diye konuştu.

DEPREMDEN SONRA 200 BEBEK DOĞDU

Miyeser Otay, depremde hasar gören evlerinin yanına kurdukları çadırda, yakınlarının yardımı ile doğum yaptı. Otay, depremden 5 gün sonra dünyaya gelen bebeğine "Havva" adını verdi. Eşi ve kızını sağlık kontrolü için sahra hastanesine getiren Bedrettin Otay, 2 çocuk babası olduğunu belirterek, "Deprem bizi çok üzdü ama bebek sevinci yaşamamıza engel olamadı" dedi. Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde depremden bu yana 200 bebeğin dünyaya geldiği öğrenildi. Anne adaylarının bir bölümü, depremden sonraki ilk iki günde çocuklarını hastane bahçesinde kurulan çadırda dünyaya getirdi. Enkazdan el ele cesetleri çıkarılan Van Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Bekir Çıtan (25) ile ev hanımı eşi Süheyla Çıtan (21) ise, Osmaniye'nin Düziçi beldesine bağlı Çerçioğlu köyünde yan yana toprağa verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber