Kurumlar, artık ihaleyle avukatlık hizmeti satın alabilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2011 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İDARELERE İHALEYLE AVUKATLIK HİZMETİ DÖNEMİ

659 sayılı KHK öncesinde idarelerin sadece özel uzmanlık gerektiren konularda avukatlık hizmeti satın alabilmeleri mümkünken yeni düzenlemeyle çok rahat bir şekilde avukatlık hizmeti satın alma dönemi başlatılmıştır.

659 sayılı KHK'nın "Muhakemat hizmeti temini" başlıklı 5 inci maddesinde hizmet satın alma yönteminin nasıl olacağı açıklanmıştır.

"Bu düzenlemeye göre İdareler, muhakemat hizmetlerini aşağıdaki şekilde karşılayacaklardır:

1- Hukuk birimlerinde istihdam edecekleri hukuk müşavirleri ve avukatlardan sağlayabilir.

2- İhtiyaç duyulması halinde Maliye Bakanlığından talep etmek suretiyle sağlayabilirler.

3- Bakanlıklar ve bağlı kuruluşları muhakemat hizmetlerini yürütmek üzere birbirlerinden hizmet talebinde bulunabilirler.

4- Birinci ve ikinci fıkraya göre muhakemat hizmetlerinin temin edilememesi veya özel uzmanlık gerektirdiği ilgili bakanın onayı ile belirlenen hallerde muhakemat hizmetlerini yürütmek üzere Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesine göre doğrudan temin usulüyle serbest avukatlardan veya avukatlık ortaklıklarından hizmet satın alınabilir.

5- Hizmet satın alınarak kendisine vekalet verilen serbest avukatlar ve avukatlık ortaklıkları kendilerine vekalet verilen dava ve icra işlemlerinin takibiyle ilgili olarak, ilgili mevzuatla idareleri vekil sıfatıyla temsile yetkili olan görevlilerle aynı yetki ve sorumlulukları haizdir."

Bu düzenlemeyle serbest avukatlara nemli bir alan açıldığını çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Çünkü, hiçbir kamu kurumunun avukatlık hizmetleri yeterli personelle sağlanamamaktadır. Bunun anlamı da hizmet satın alma yoluyla bu işler sağlanacaktır. Bu konudaki esas ve usuller Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber