Devlet arşivine kozmik koruma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Kasım 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet arşivlerinde bulunan belgeler; önemli askeri planlar ile stratejik nitelikteki istihbarat raporlarının saklandığı ?kozmik odalar? benzeri bir yöntemle koruma altına alınacak

Başbakanlık, dağınık halde bulunan devlet arşivlerinin tek merkezde toplanması için çalışma başlattı. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak bir Milli Arşiv Sitesi inşa edilecek. Güvenli bir alanda kurulacak site, biyolojik, kimyasal ve nükleer saldırılar ile sabotaj tehditlerine karşı önlemlerin alınacağı bir donanıma sahip olacak. 2012 içinde tamamlanması planlanan proje için Başbakanlık bütçesinden 120 milyon lira ödenek ayrıldı. Teklifte şöyle denildi:

?Özellikle Osmanlı arşivlerini tek ve sağlıklı bir merkezde depolayacak mekan yoktur. İstanbul'da 5 ayrı alanda dağınık halde bulunan arşiv ünitelerini bir araya toplamak, her türlü tehlikeye karşı ülke tarihine ait belgelerin güvenliğini sağlayacak modern bir Milli Arşiv Sitesi yapılması çalışmalarında sona yaklaşılmış olup, 2012 içinde Milli Arşiv Sitesi'nin hizmete geçirilmesi hedeflenmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber