Milli gemide görev aldı, milli otomobil için kolları sıvadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2011 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin milli savaş gemisi olan MİLGEM Projesi'nde, mukavemet ve su altı patlama analizlerini gerçekleştiren mühendislik şirketi FİGES AŞ, şimdi de milli otomobil tasarlanması için harekete geçti.

FİGES AŞ'nin yarın İstanbul'da düzenleyeceği ''Otomotiv ve Savunma Yan Sanayinde Co-Design ve Ar-Ge'' başlıklı konferansta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, BMC, FNSS, Ford ve Otokar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve kuruluş bir araya gelecek.

FİGES AŞ Genel Müdürü Tarık Öğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yenilikçi ve çağdaş bir Türk otomobilinin tasarlanması için Türkiye'nin önde gelen savunma sanayi şirketleri ile otomotiv sektörü temsilcilerinin güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, dünya ölçeğinde bir bilim ve teknoloji merkezi olabileceğini ifade eden Öğüt, bunun için Ar-Ge faaliyetlerinin önemli olduğuna işaret etti. Öğüt, bu hedef doğrultusunda neler yapılması gerektiğinin masaya yatırılması amacıyla kamunun ve özel sektörün bilim ve teknoloji uzmanlarını yarın İstanbul'da düzenleyecekleri ''Otomotiv ve Savunma Yan Sanayinde Co-Design ve Ar-Ge'' başlıklı konferansta bir araya getireceklerini belirtti.

Tohumları 50 yıl önce atılan Türk otomotiv sanayinin, üstün üretim kalitesi ve dünya ölçeğinde rekabetçi ürünleri ile çok önemli bir düzeye ulaştığını ifade eden Öğüt, yerli savunma sanayinin de son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu, bu iki sektörün ortak akıl oluşturması gerektiğini kaydetti.

-''MİLGEM ile millet olarak özgüven kazandık''-

İstanbul Tersanesi'nde kamu-özel sektör işbirliği ile tasarlanan ve üretilen MİLGEM Korveti'nin bu gelişmede adeta bir kilometre taşı özelliğine sahip olduğunu anlatan Öğüt, ''Bu proje ile kendi savaş gemimizi yapmış olmaktan öte millet olarak çok önemli bir değer kazanmış olduk. Bu değerin adı özgüvendir. İşte millet olarak en çok eksikliğini hissettiğimiz bu konuda adeta en zoru başardığımızı söylemek yanlış olmaz'' dedi.

Türkiye'nin gündeminde milli otomobil, milli motor, milli uçak, milli tank ve diğer birçok stratejik milli ürünün bulunduğuna işaret eden Öğüt, ülke güvenliği anlamında bağımsız ve aynı zamanda sağlam ekonomiye sahip olabilmek için bu ürünlerin yerli olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Bu ürünlerin ithal edilemeyeceğini, aksi taktirde ambargolar ve cari açık sorununun daima Türkiye'nin önünde bekleyeceğini belirten Öğüt, şöyle konuştu:

''Teknoloji üreterek ürünlerimizin katma değerini artıracağız ve cari açık sorunumuzu katma değeri yüksek ürünler yaparak çözeceğiz. Ortak amacımız, üretim açısından çok güçlü olduğumuz otomotiv yan sanayinde bir basamak daha çıkarak kendi ürünümüzü ve kendi teknolojimizi geliştirdiğimiz bir düzeye ulaşmaktır. Sadece otomobil değil, Türk imzalı yenilikçi ve çağdaş mobilite araçları yapmak istiyoruz. Bunun için otomotiv ve savunma sanayimiz daha yakın çalışmalıdır. Savunma sanayimizin çeşitli alanlardaki ileri teknoloji tecrübesi otomotiv sanayimize transfer edilmelidir. Otomotiv sektörünün ise güçlü yan sanayisi savunma sektöründe yerini almalıdır.''

Öğüt, yarın düzenleyecekleri konferansla Türkiye'nin itici gücü olan bu iki sektörün üst düzey yöneticilerini bir araya getireceklerini, daha yakın işbirliği modellerini enine boyuna tartışacaklarını kaydetti.

-FİGES A.Ş-

İleri mühendislik firması olan FİGES AŞ, 1990 yılında kuruldu. ODTÜ Teknokent, İstanbul Tuzla tersane bölgesi ve Bursa'da ofisleri bulunan FİGES AŞ, otomotiv ve savunma sanayi kuruluşlarına ileri mühendislik hizmetleri veriyor. MİLGEM Projesi'nin mukavemet, su altı patlama analizlerini gerçekleştiren FİGES, birçok milli projede de görev aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber