TPE marka tescilleri konusunda devrim gibi bir karara imza attı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Kasım 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marka haklarında genel korumacılıktan sektörel korumacılığa geçen TPE, yüzbinlerce isme yeni tescil imkânı sağladı. Uygulama markaları korkuttu

Türk Patent Enstitüsü (TPE) marka tescilleri konusunda devrim gibi bir karara imza attı. Mağazacılık alanındaki marka haklarında genel korumacılığı kaldıran TPE, sektörel korumacılığa geçti. Böylece marka tescillerinde yeni bir dönemi başladı. Bu süreçte girişimciler, örneğin bir tekstil markasını kullanarak manav ya da kasap açabilecek. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulama, marka tescil ofislerinde izdihama neden oldu. Düzenlemenin en az 100 bin markayı ilgilendirdiğini belirten Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Uğur Yalçıner, "Artık aynı markaları farklı sektörlerde görebileceğiz" şeklinde konuştu.

TPE NELERİ DEĞİŞTİRDİ ?

TPE'nin sisteminde bugüne kadar genel olarak 'mağazacılık' olarak adlandırılan 35. sınıf uygulaması, artık ürün ve hizmetlere göre 45 ayrı alanda tescillenecek. Örneğin; 'A' isimli tekstil firması bugüne kadar 35. sınıfta tescil yaptırdığında 'mağazacılık' alanında diğer tüm sektörlerdeki 'A' isimli markaların tescil hakkını elinde bulunduruyordu. Değişiklik sonrasında TPE, 'A' isimli tekstil firmasının sadece tekstil alanında mağazacılık sınıfını kapatmasına ve diğer sektörlerin ya da başka ürün satışı yapanların da 'A' ismini bu sınıfta tescil ettirebilmesine olanak tanıdı.

MARKETLER KORUNDU

TPE, tek bir marka altında birçok ürün satan market tarzı mağazaları mağdur etmemek için 'çeşitli' ibaresini kullanma hakkı tanıyor. Ancak bunun için de firmaların TPE'ye başvurması gerekecek. Adres Patent Marka Vekili Sezen Mutlu, sektörde 'mağazacılık' olarak adlandırılan 35. sınıfın kapsamının değiştiğini, bunun sonucunda bugüne kadar tescil edilmiş markanın yeniden marka başvurusunda bulunması gerektiğini ifade etti. Artık mağazacılık alanında ürün ve hizmetlere göre ayrı ayrı tescil döneminin başladığını belirten Mutlu, "Bu konuda tanınmış-tanınmamış marka ayrımı da bulunmuyor" şeklinde konuştu.

FARKLI SEKTÖRLERİN ÖNÜNÜ AÇTIK

TPE Başkanı Habip Asan, yapılan düzenlemenin Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Asan, "Örneğin X tekstil firması markasını tescil ettirdiğinde tüm sektörlerde korunuyordu. Bu AB kurallarına aykırı. Kişi soyadını bile farklı sektör olmasına rağmen marka olarak alamıyordu " dedi.

DÜZENLEME KOBİ'LERİN LEHİNE

Markiz Patent Marka Vekili Orhan Eriman, uygulamanın küçük ölçekli ve ürün bazlı çalışan firmalar için avantaj sağladığı belirtiliyor. Düzenleme daha önce müracaat yapmış ve benzerlikten dolayı reddedilen markalar için de yeni avantajlar getirdiğine işaret eden, Eriman, "İşletmeler özel ürün belirterek tekrar müracaatta bulunabilirler" dedi.

100 BİN MARKAYI İLGİLENDİRİYOR

Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Uğur Yalçıner ise yeni düzenlemenin en az 100 bin markayı ilgilendirdiğini belirtiyor. "Artık aynı markaları farklı sektörlerde görebileceğiz" diyen Yalçıner, burada özellikle tanınmış markalar da dikkat etmeli. Markaların korunmasında yeni bir döneme girdik" sözlerini kullandı.

450 BİN TESCİLLİ MARKA VAR

TPE'nin bu kararında AB normları ve firma sahiplerinin yeni isim bulmakta zorlanması önemli rol oynadı. Marka tescillerinde genel korumacılık başvuruların geri dönmesine neden oluyordu. Hali hazırda TPE 450 bin markaya koruma sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber