Kadına şiddet Yasa Tasarısı Meclis'te kabul edildi/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Kasım 2011 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM, kadına yönelik şiddete ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesini onaylanmasına dair kanun tasarısı, dün akşam 246 milletvekilinin oyunu alarak jet hızıyla yasalaştı. Tasarının, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'ne sayılı saatler kala Meclis'ten geçmesi dikkati çekti

Kanuna göre; kadın ve aile içi şiddete karşı uluslararası izleme timi kurulacak, şiddetin veri bankası oluşturulacak. Sözleşmenin ?tecavüz dahil cinsel şiddeti? düzenleyen 36. maddesinde ?rıza? kavramı, ?Rıza, çevreleyen koşullar bağlamında değerlendirildiğinde kişilerin özgür iradelerinin sonucunda gönüllü olarak gösterilmiş olmalıdır? şeklinde açıkça tanımlandı.

N.Ç. davaları yaşanmayacak

Rıza tartışması, bir süre önce Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin kamuoyunda ?utanç davası? olarak bilinen, Mardin'de 13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. ile ilgili davada gündeme gelmişti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararı doğrultusunda N.Ç.'nin 26 kişiyle ?rızasıyla birlikte olduğu? yorumunu yapmıştı. Mahkemeler artık ?rıza ile birlikte olma? kararı verirken, bu uluslararası sözleşmedeki tanımı dikkate almak zorunda kalacak. Tasarıdaki diğer düzenlemeler şöyle:

Failler tedavi edilecek

Şiddet faillerini eğitmeyi hedefleyen programlar oluşturulacak. Mağdurlara yönelik de yönlendirme merkezleri kurulacak. Emniyet güçleri, mağdurlara acil koruma verecek ve hukuksal başvuru yolları sağlanacak. Şiddete uğrayanlar için tazminat ödenmesi sağlanacak. Mağdur, şikayetini geri çekse de soruşturma sürecek. Şiddete yönelik başlatılan cezai işlemlerde, kültür, örf ve adet, gelenek veya sözde namusun bu eylemlerin gerekçesi olarak kabul edilmemesi için yasal tedbirler alınacak. Eski ve halen eşi olanlara veya partnerlere karşı gerçekleştirilen eylemler de suç olacak. Kadın sünneti suç sayılacak ve gerekli hukuki tedbirler alınacak. Rızası olmadan zorla kürtaj gerçekleştirmek ve zorla kısırlaştırmak suç sayılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber