Amerikan mutfağından uzak durun, kolon kanseri olmayın!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Kasım 2011 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Tümöre genetik müdahaleyle yasama süresi 6'ya katlandı

Her yıl 600 bin kişinin ölümüne neden olan kolon kanserinde umut verici gelişme

Kolon kanserinde kişiye özel tedaviyle yaşama süresi 6'ya katlandı. Tümörün genetik yapısını tespit ederek, tedaviden kaynaklanan yat etkileri minimuma indiren tedaviyle ortalama 6 ay olan yaşama süresi 36 aya çıktı

Türkan YILMAZER - [email protected]

Her yıl 600 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kolon kanserinden korunmanın sırrı mutfağınızda saklı... Akdeniz Çok Disiplinli Onkoloji Forumu'na katılan kanser uzmanı Prof. Heinz Josef Lenz, Amerikan mutfağının baştacı fast food ve işlenmiş gıdaların kolon kanserini artırdığına dikkat çekerek, 'Akdeniz mutfağı kanserden korur, yemeklerinize sahip çıkın' dedi.

ABD'deki Norris Kanser Merkezi'nin direktörlüğünü yürüten Prof. Heinz Josef Lenz, kolon kanseri hastalarında 'kişiye özel tedavi'yle başarı sağlandığına dikkati çekti. Prof. Lenz, '5 yıl önce, kanseri karaciğere sıçrayan hastanın tedavisi mümkün değildi. Ancak bugün genetik testlerle uygun kemoterapi ve molekülü seçebilirsek hastaları şifaya kavuşturabiliyoruz. Kolon kanserinde kişiye özel tedaviyle ciddi bir yol kat edildiğini söyleyebiliriz' dedi. Lenz, kişiye özel tedaviyi, şöyle anlattı:

Kanserli hücreyi moleküler olarak inceleyerek kanserin nasıl hareket edeceğini anlayabiliyoruz. Bu şekilde hem hastanın tedavi şansı artıyor hem de tedaviden kaynaklanan yan etkiler minimuma iniyor. Yani tümör agresif mi değil mi görebiliyoruz. Tümörün genetik yapısı hakkında bilgi vererek uygulayacağımız ilacı seçmemize yardımcı olan KRAS Testi sayesinde kişiye özel tedavi uygulayabiliyoruz. 20 yıl önce ileri evre kolon kanseri hastalarının ortalama 6 ay yaşama süreleri varken, kişiye özel tedavilerle en ileri evre kanserlerde bile hastalara ortalama 36 aylık yaşama şansı sağlanıyor.

EGZERSİZ ŞART

Kas-yağ oranının korunması ve egzersiz yapmak da kolon kanserini önlemekte oldukça önemli. Günlük 30-40 dakikalık yürüyüş yapmak bile bunun için yeterli.

Bu belirtilere dikkat edin

- SIK sık tuvalete çıkma isteği, buna rağmen tam boşalamama hissi. - Rektumdan kan gelmesi.

- Tuvalete çıkma alışkanlığında değişiklik (Kabızlık-ishal durumlarının ortaya çıkması).

- Kansızlık. n Karında gaz ağrıları.

- Gaitanın (dışkı) eskiye oranla incelmesi.

- İzah edilemeyen zayıflama. (Bu belirtilerden herhangi birinin 1 - 2 hafta devam etmesi veya aralıklarla tekrarlaması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.)

Erken tanı: Kolonoskopi

PROF. Heinz Josef Lenz erken tanıya dikkat çekti: Bağırsağın incelenmesi için yapılan tarama olan kolonoskopi taraması sayesinde kolon kanseri vakaları da azalıyor. Ülkeler, vatandaşlarını 50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırmaya yönlendirmeli, onları yüreklendirmeli. Bu sayede kolon kanseri yüzde 100 önlenebilir. Alkol almak ve egzersiz yapmamak en büyük risk faktörlerinden ikisi...

Mangal yok en az beş porsiyon sebze-meyve

BİLİM Üniversitesi'nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Gökhan Demir, Türkiye'de Batılı tipi beslenme arttığı için kolon kanserine yakalanan hasta sayısının yükseldiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: Kalın bağırsak kanseri riskini azaltmak adına şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Akdeniz tipi beslenme burada çok önemli. Yani günde 5 porsiyondan az olmamak kaydıyla sebze ve meyve yemek çok önemli. Zeytinyağlı tüketimini ön planda tutarak, et tüketimini haftada iki ya da üç porsiyona indirmek ve hayvansal yağ tüketimini minimum derecede azaltmak gerekiyor. Mangalda pişirilen et, mide ve kolon kanseri riskini tetikliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber