Kısa askerliğe uzun plan/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Aralık 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CEYDA KARAASLAN

Arınç'ın "Askerlik süresi kısalacak" sözleriyle gözlerin çevrildiği Genelkurmay'ın süre üzerinde çalıştığı öğrenildi. 25 yıl içinde uzun dönem askerlik ilk etapta 12, sonra 9, son olarak da 6 aya indirilecek

Askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili çalışma 2036 yılına kadar olan uzun vadeli bir süreyi kapsayacak. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Askerlik süresi kısalacak" açıklamasından sonra dikkatler Genelkurmay'a çevrildi. SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı, uzun ve kısa dönem ile yedek subaylık sürelerini değerlendiren kapsamlı bir çalışma hazırladı. Önümüzdeki 25 yılı kapsayan çalışmaya göre, uzun dönem askerlik ilk etapta 12, daha sonra 9, son olarak da 6 aya indirilecek. Genelkurmay Başkanlığı'nın 25 yılı kapsayan çalışmanın hayata geçmesi için bedelli askerliğe yapılacak başvuruların tamamlanması bekleniyor. Başvurular bittikten sonra TSK'nın asker açığı da dikkate alınarak askerlik sürelerinde yeni düzenleme yapılacak. Tek tip askerlik konusu 2009 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ tarafından dile getirildi. Daha sonra Org. Işık Koşaner, tek tip askerlik çalışmasını taslak haline getirmek için çalışma başlattı. Tek tip askerlik uygulamasıyla ilgili olarak 9, 12 ve 15 sürelerinde çalışma yürütüldü. Askerliği sadeleştirmek ve daha adil bir hale getirmek için yapılan çalışmada üniversite mezunu olanlarla olmayanların eşit sürede askerlik yapması öngörülüyor. Ancak, üniversite mezunlarının da 12 ay süreyle askerlik yapmasına hükümet temkinli yaklaşmıştı.

10 YILA KADAR 12 AY

Genellikle doktor ve öğretmenlerin yaptığı 12 ay süreli askerliğin de 10 yıla kadar kaldırılması hedefleniyor. Yedek subaylık uygulamasını da ortadan kaldıracak yeni sistemde askerlik hizmetini uzun dönem yapmak isteyen üniversite mezunlarıyla sözleşme imzalanacak. Sözleşmeli yedek subaylar 12 ay süreliğine takım komutanı olarak kıtalarında görev yapacak. Birliklerdeki doktor ihtiyacı da yine sözleşmeli subay modeliyle karşılanacak. Takım komutanları ise mesleği askerlik olan sözleşmeli subaylardan oluşacak. TSK'nın yönetmeliğine göre, silah altına alınan tüm yedek subay aday adayları, test ve mülakat sonucunda belirleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber