Validen özür, savcı ve doktora inceleme

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Aralık 2011 07:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İzmir'de Fevziye Cengiz'i karakolda döven iki polisin olaydan 4 ay sonra kamuoyu tepkisiyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından gözler, iddianameyi hazırlayan savcı ile raporu imzalayan doktorlara çevrildi.Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) iddiaları incelemeye aldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İzmir'den Cengiz hakkındaki sağlık raporunu istedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç da Cengiz'den özür diledi.

Kötü muamelenin takipçisi olacağız

İZMİR Valisi Cahit Kıraç, Karabağlar Karakolu'nda polisler tarafından dövülen Fevziye Cengiz'den özür diledi. İzmir'de yerel bir televizyon kanalındaki programa katılan Vali Kıraç, ?Elleri bağlı, çaresiz bir kadına yapılan kötü muamelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Mağdur aileye psikolojik destek vermek istiyoruz. İzmir Valisi olarak Sayın Fevziye Cengiz'den özür diliyorum? dedi.

Üst düzeyde bir emniyet yetkilisi de şöyle konuştu: ?Polis pavyonda denetim yaparken konsomatris olarak çalışan kadın, kimlik göstermemekte direniyor. Karakolda da görevlilere saldırısı devam ediyor. Adli tahkikata İzmir Emniyeti yardımcı oldu. Karakoldaki görüntüler savcılığa teslim edildi. Savcının yaptığı doğru bir soruşturma. Burada işkence söz konusu değil. Bu olayda sistemli ve sürekli bir dayak ya da zor kullanma yok. Münferit bir olay. Karşılıklı darp. İki polisin delilleri karartma, toplanmasını engelleme gibi bir durumları yoktu. Bu nedenle o tarihte görevden alınmadılar.?

Kadına şiddetten çok daha vahim

TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ?Yaşanan olay gerçekten çok vahimdir. Şiddetle kınıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız? diyerek, şöyle konuştu: ?Polisin kullandığı bu şiddet kadına yönelik diğer şiddet olaylarından çok daha vahimdir. Polis, yurttaşı korumak için vardır. Görevi suç işlemek değil, suç işlenmesini önlemektir. Polisin suç niteliğindeki bu çirkin eylemine doktorun, savcının ortak olması çok daha vahimdir. Dayağı izleyip tuttukları raporda bundan bahsetmeyen polisler evrakı çarpıtmış olurlar ve bu fiile ortaktırlar. Yaptıkları suçtur, mutlaka soruşturulmalıdır. İzmir'deki savcıya yönelik suçlamalar var. Türkiye polis devleti değil. Eğer hukuk devletiysek bu ve benzeri olayların hesabının sorulması gerekir.?

Özenli muayene etmek gerekiyor

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu da, şunları söyledi: ?Basında çıkan haberler suç duyurusu niteliğindedir. Öncelikle Cengiz'in gözaltına alınış ve çıkış raporlarının nerede verildiğini, altında hangi hakimin imzası olduğunu tespit edeceğiz. Raporda darp edildiğine dair bir bilginin bulunup bulunmadığına bakacağız. Yoksa bile beyanın olması gerekiyor. Beyana rağmen dayak izine rastlanmadığı belirtilmiş ise o zaman mesleki onur kurulu toplanacak ve disiplin işlemi yapılıp yapılmayacağına karar verecek. Muayene sırasında polis olup olmadığını da araştıracağız. Adalet ve Sağlık bakanlıkları arasındaki İstanbul protokolüne göre ?darp nasıl anlaşılır, nasıl muayene edilmeli' diye eğitim verildi, kılavuz hazırlandı. Meslektaşlarımızın dayak yediğini iddia eden kişileri daha özenli muayene etmeleri gerekiyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber