İşverenler: Asgari ücret kaldırılsın

Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin de şikayetçi olduğu asgari ücrete bir tepki de işverenlerden geldi. 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu formalite' diyen TİSK, ücreti komisyonun belirlemediğini iddia etti.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye'de işsizliğin ortadan kaldırılması ve insanların daha mutlu olabilmeleri için "asgari ücretin kaldırılmasını" önerdi.

Kudatgobilik, "Avrupa'nın 11 ülkesinde asgari ücret diye birşey yok, bizde neden var. Asgari ücreti kaldırırsak, insanlar daha mutlu olurlar. İstedikleri yerde çalışabilirler" diye konuştu.

Kudatgobilik, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'in Türkiye'deki asgari ücretin yüksek olduğu yönündeki sözlerinin haklı bulduğunu ve onun söylediklerini kendisinin yıllardır söylediğini ifade etti. Kudatgobilik, asgari ücretin Türkiye'de istihdamı sınırlayan bir rolü bulunduğunu savundu.

MALİYET 1 MİLYARI AŞIYOR

Türkiye'de ücret kavramının baştan aşağı ulusal politika halinde değiştirilmesini öneren Kudatgobilik, Türkiye'nin ücretlerden en çok vergi ve sigorta primi kesilen OECD ülkesi olduğunu ifade etti. Kayıtlı ekonomi içinde asgari ücretli bir işçinin işverene maliyetinin yan ödemelerle birlikte 1 milyar lirayı aştığına da dikkat çeken Kudatgobilik, "Asgari ücret üzerindeki vergi yükü dünyadaki en yüksek vergi yüküdür. Asgari ücret üzerindeki vergi ve sigorta prim oranları 5, 7, 9 yıllık bir periyod içinde kademeli olarak OECD ortalamalarına çekilmelidir." dedi.

Kudatgobilik, sosyal sigorta ve diğer yüklerin de makul bir periyod içerisinde OECD ortalamasına çekilmesini önerdi.

"ASGARİ ÜCRET MAHMUTPAŞA PAZARLIĞI"

Asgari ücretin siyasi bir şov ve siyasi tavır haline getirilmesini doğru bulmadığını söyleyen Kudatgobilik, "Asgari ücreti her yıl Mahmutpaşa pazarlığı yaparak halledemeyiz. Uzun vadeli bir perspektif oluşturmamız lazım" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarının formaliteden ibaret olduğunu savunan Kudatgobilik, asgari ücretin Bakanlar Kurulu ya da Başbakanın "emirleri" doğrultusunda belirlendiğini ileri sürdü.

"SANAYİCİLERİN AYAĞINDA PRANGA VAR"

Kudatgobilik, Krueger'in Türkiye'de esneklik yerleşmedikçe, istihdam üzerindeki yükler düşürülmedikçe, yüksek asgari ücretle çalıştıkça rekabet etmenin zor olduğunu söylediğini belirtirken, "Türk sanayicilerinin ayağında pranga var. Atletler yarışa girerken aynı ayakkabıyı giyer oysa Türk sanayicilerinin ayağında pranga var" dedi.

"İŞSİZLİK 21-22 MİLYONA ÇIKAR"

"Birey olarak söylüyorum asgari ücret çok yüksek değildir" diyen Kudatgobilik, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan istihdam konusuna olumlu bir anlayışla bugünden bakılması gerektiğini söyledi. Kudatgobilik, aksi taktirde Türkiye'de işsiz sayısının 2015- 2020 yıllarında 21-22 milyona ulaşacağını savundu.

"SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ BATMAK ÜZERE"

Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin, "batmak" üzere olduğunu ve çok geride kaldığını savunan Kudatgobilik, sosyal güvenlik sisteminin tek çatı altında toplanmasına olumlu baktıklarını söyledi. Kudatgobilik, sigorta fonlarının devletin açıkları için kullanılmasının doğru olmadığını ifade etti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber