18 milyon binanın yüzde 90'ı yalıtımsız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 19:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Enerjinin verimli kullanılması tüm dünyanın üzerinde hassasiyetle durduğu konuların başında yer alırken, Türkiye'de bulunan binaların yüzde 90'ının yalıtımsız olması nedeniyle her yıl yaklaşık 7 milyar dolar havaya uçuyor.

Doğal kaynakların hızla tükenmesi, fosil yakıtlardan kaynaklanan çevre kirliliği, küresel ısınma ve enerji için yüksek miktarda ödenen paralar ülkeleri bu konuda tedbirler almaya yöneltiyor.

Enerji ihtiyacının çok büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılayan Türkiye'de enerji verimliliğinin önündeki en önemli engellerden birini binalardaki yalıtımsızlık oluşturuyor. Türkiye bulunan 18 milyon binanın yüzde 90'ı yalıtımsız.

Türkiye genelinde ısıtma ve soğutma için her yıl 13,5 milyar dolar harcandığı gözönüne alındığında yalıtımın bu miktarı azaltmada önemli bir çözüm olduğu belirtiliyor.

Söz konusu tasarrufu yapabilmek için bir dizi yasal düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede, 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yeni binalarda ısı yalıtımını zorunlu hale getirdi. Mevcut binalar için de 2017 yılına kadar süre tanındı. Yine 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren daha önce 19 ilde uygulanmakta olan yapı denetim kanunu bütün illerde uygulanmaya başladı. Bu kanuna göre yeni binaların ısı yalıtımı tüm Türkiye genelinde denetleniyor ve yalıtımı olmayan binaların inşasına izin verilmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber