Kapıdan satışlarda kanuna uymayanlara 679 lira ceza

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2011 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde, 2012 yılında uygulanacak idari para cezalarını yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,26 oranında artırdı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, ''4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 25. Maddesine Göre 2012 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ''i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun, tüketici haklarına ilişkin genel düzenlemelerle birlikte tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelere ilişkin düzenlemeleri de içerdiğini söyledi.

Söz konusu düzenlemelerle tüketicilerin hak ve yükümlülükleriyle tüketicilere mal ve hizmet sunan imalatçı/ithalatçı, satıcı ve sağlayıcıların uymak zorunda oldukları kuralların belirlendiğine işaret eden Yazıcı, bu kurallara aykırı hareket edenlere 2012 yılında uygulanacak idari para cezalarının yeniden belirlendiğini ifade etti.

Bu çerçevede, 4077 sayılı Kanunun ''sözleşmelerdeki haksız şartlar'' maddesine aykırı hareket edenler hakkında mevcut durumda 122 lira olarak uygulanan idari para cezasının 134 liraya çıkarıldığını belirten Yazıcı, kampanyalı satışlar, kapıdan satışlar ve denetim maddelerine aykırı hareket edenlere de 679 lira para cezası uygulanacağını bildirdi.

Yazıcı, tüketicinin eğitilmesine ilişkin usul ve esaslara aykırı hareket edenlere aykırılık yerel düzeyde gerçekleştirilmiş ise bin 358 lira, aykırılık ulusal düzeyde gerçekleştirilmiş ise 13 bin 591 lira tutarında para cezası verileceğini anlattı.

Taksitle satış, devre tatil, paket tur, kapıdan satışlarda satıcı ve sağlayıcıların yükümlülüğü, mesafeli sözleşmeler, tüketici kredisi, kredi kartı, abonelik sözleşmeleri, tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi, satış sonrası hizmetler maddelerine aykırı her bir işlem için de 245 lira olarak uygulanan idari para cezasının yüzde 10,26'lık artışla 270 liraya yükseltildiğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

''Zararlı mal ve hizmetlere ilişkin maddeye aykırı hareket eden imalatçı ve ithalatçılara 2 bin 717 lira, satıcı ve sağlayıcılara ise 542 lira, mal ve hizmet denetimi maddesine aykırı hareket edenlere 6 bin 795 lira, süreli yayın kuruluşlarının düzenlediği promosyonlara ilişkin maddeye aykırılık durumunda aykırılık yerel düzeyde gerçekleştirilmiş ise 13 bin 591 lira, ulusal düzeyde gerçekleştirilmiş ise 271 bin 851 lira para cezası verilecek.''

Bakan Yazıcı, ticari reklam ve ilanlara ilişkin maddeye aykırılık halinde ise aykırılık yerel düzeyde gerçekleştirilmişse 8 bin 153 lira, ulusal düzeyde gerçekleştirilmişse 81 bin 554 lira idari para cezası uygulanacağını, bakanlıktan izin alınmadan yapılan kampanyalı satışlar için ise halen 98 bin 621 lira olarak uygulanan para cezasının 108 bin 739 liraya çıkarıldığını bildirdi.

-Hakem heyetlerine yapılacak başvurulara ilişkin parasal sınırlar yükseltildi-

Yazıcı, Resmi Gazete'nin yine bugünkü sayısında yayımlanan bir diğer tebliği ile de Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılacak başvurulara ilişkin parasal sınırların yükseltildiğini söyledi.

Tüketicilerin sorunlarını, mahkemelere başvurmalarına gerek kalmaksızın, alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizması olan tüketici sorunları hakem heyetleri aracılığıyla hızlı, masrafsız ve etkin bir biçimde çözüme kavuşturabildiklerine işaret eden Yazıcı, hakem heyetlerinin vermiş olduğu kararların tarafları bağlayıcı nitelikte olduğunu ve ''ilamların icrası'' hükümlerine tabi bulunduğunu dile getirdi.

Hakem heyetlerinin 2011 yılının 8 aylık döneminde ülke genelinde 131 bin 898 uyuşmazlığı mahkemelere gitmeye gerek kalmadan çözüme kavuşturduğa dikkat çeken Yazıcı, ''Hakem heyetlerinin uyuşmazlıklar hakkında en geç üç ay içinde karar verdikleri dikkate alındığında, yargının yükünün hafifletilmesi ve uyuşmazlıkların kısa sürede ve masrafsız bir şekilde çözüme kavuşturulmasında oynadığı önemli rol anlaşılacaktır'' dedi.

Yazıcı, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan düzenlemeyle hakem heyetlerinin bağlayıcı karar vermelerine ilişkin 2011 yılı için bin 31,87 lira olan parasal sınırın 2012 yılı için bin 161,67 liraya yükseltildiğini söyledi.

Büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin parasal sınırın da 3 bin 32,65 liraya yükseltildiğini ifade eden Yazıcı, böylelikle daha fazla sayıda tüketicinin yaşadıkları uyuşmazlıkları hakem heyetleri vasıtasıyla masrafsız ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturabileceğini kaydetti.

Türkiye'de halen 81 il ve 892 ilçede toplam 975 Tüketici Sorunları Hakem Heyeti bulunuyor. Hakem heyetleri ilçelerde Kaymakamlık, illerde ise Valilik bünyesinde faaliyet gösteriyor. Tüketicilerin bizzat hakem heyetlerine gidip başvuru yapmanın yanında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nün internet adresi üzerinden de başvuru yapma imkanları bulunuyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının her iki tebliği de 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber