Engelleri kaldırmak için 7 Temmuz son gün

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2011 11:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelerin, kenti engellilerin gereksinimlerine göre dizayn etmeleri için tanınan 7 yıllık süre, 7 Temmuz 2012'de doluyor. AK Parti yönetimi, AK Partili belediyelere genelge göndererek 7 Temmuz uyarısı yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili bin 628 belediyeye, ''eksikliklerinizi tamamlayın'' talimatı verdi.

Hükümet, 2005 yılında Özürlüler Kanunu'nu yenilerken önemli bir adım atarak, kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut resmi yapıları, yol ve kaldırımları ile yaya geçitlerini, spor alanlarını özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirmeleri kararlaştırılmıştı. Belediyeler de, toplu taşıma hizmetlerini özürlülerin kullanımına sunmakla görevli kılınmıştı.

-Zaman daralıyor-

Hükümet, devlet dairelerinin ve belediyelerin gerekli altyapıyı tamamlayabilmesi için 7 yıl süre verdi. Kanuna konulan süre, 7 Temmuz 2012 günü doluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kamu kurumları ve belediyelerde atılması gereken adımların koordinasyonunu yürütüyor. Genel müdürlüğün web sitesinde ''engelleri kaldırmak için kalan süre'' başlığı altında, 7 Temmuz 2012 gününe doğru kalan zamanı geriye doğru işleten elektronik saat işlemeye devam ediyor.

-Engelliler tazminat isteyebilecek-

Söz konusu tarihten sonra engelliler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapıların yanı sıra mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanlarıyla umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirilmemesi halinde ilgili düzenlemeleri hayata geçirmeyen kamu kuruluşları ve belediyeler aleyhinde dava açabilecek.

-AK Partili belediyelere uyarı-

Öte yandan AK Parti yönetimi, özürlülerle ilgili düzenlemeleri tamamlamayan belediyeleri son kez uyardı. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Partili tüm büyükşehir, il ve ilçe belediyelerine genelge göndererek 5378 sayılı Kanun'un ilgili geçici 2'inci maddesini anımsattı. AK Partili 10'u büyükşehir, 35'i il, 492'si ilçe ve 1092'si belde olmak üzere toplam bin 628 belde belediyesini uyaran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi, genelgede şu ifadelere yer verdi:

''Yürürlüğe konulmuş bulunan 5378 sayılı Kanun'un Geçici 2'nci maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapıların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların özürlülerin erişilebilirliğine uygun duruma getirileceği, Geçici 3'üncü maddesinde de, büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin, şehir içinde kendilerince sunulan veya denetimlerinde gerçekleştirilen toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin kullanımına uygunluğunu sağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu uygulamaların gerçekleştirilmesi için tanınan 7 yıllık süre 07/07/2012 tarihinde sona erecektir. Yukarıda belirtilen hizmetleri henüz gerçekleştirmeyen yerel yönetimlerimizin bu konuyu dikkate almaları gerekmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber