Merkez Bankası Başkanı Başçı'dan 2012 beklentileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2011 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılının para politikası esnekliğinin devam ettiği ancak aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacağını belirtti.

Başçı, Merkez Bankası Konferans Salonunda ''2012 Yılında Para ve Kur Politikası'' konulu basın toplantısında, 2011 yılının dünya ekonomisi için beklenmeyen gelişmelerle dolu bir yıl olduğunu, 2012 yılının da dünya ekonomisi için alışılmadık derecede yüksek düzeyde belirsizlikleri içinde barındıran bir yıl olmaya aday göründüğünü bildirdi.

Başçı, 2011 yılı para politikası açısından hem esnekliğin hem de belirsizliğin bilinçli olarak artırıldığı bir yıl olduğunu, 2012 yılının ise para politikası esnekliğinin devam ettiği ancak aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacağını söyledi.

Önümüzdeki dönemde uygulanacak para politikasının hem esnek hem de öngörülebilir olabilir mi sorusunun yanıtının bir açıdan hayır, bir açıdan evet olduğunu ifade eden Başçı, şöyle konuştu:

''Sorunun yanıtı mutlak anlamda bakarsanız net bir hayırdır, bağıl anlamda ise net bir evettir. Küresel koşullar herhangi bir yönde hızla değiştiğinde para politikası da gereken dengeleyici yöndeki tedbirleri anlaşılabilir bir şekilde hızla alabiliyorsa bu durum politika esnekliği açısından bir avantajdır ancak mutlak anlamda politika öngörülebilirliği açısından bir olumsuzluktur. Yani mutlak anlamda para politikası hem esnek hem de öngörülebilir olamaz. Esneklik ve öngörülebilirlik arasındaki bu ikilemi azaltmanın tek yolu her bir olası şoka karşı para politikası kararının ne olacağı hakkında kamuoyunu önceden bilgilendirmektir. Yani bağıl anlamda para politikası hem esnek hem öngörülebilir olabilir. Bu nedenle 2012 yılı boyunca esnek ve öngörülebilir bir para politikası açısından iletişim politikası, en az uygulanan politikanın kendisi kadar önem taşıyacaktır.''

Başçı, 2012 yılı para ve kur politikalı metninin daha ziyade olabildiğince yüksek düzeylere çıkardıkları para politikası esnekliğini ortaya koyduğunu, politikada öngörülebilirliğin ise diğer politika metinleri ve iletişim araçları aracılığıyla sağlanmaya devam edeceğini kaydetti. Başçı, bu doğrultuda 2012 yılında iletişim politikalarının etkinliğini artıracak bazı yenilikler getirmeye planladıklarını kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı, Merkez Bankasının 2001 yılında yeniden düzenlenen Merkez Bankası Kanunu ile fiyat istikrarı temel amacına ilave olarak finansal sistemde istikrarı sağlayan tedbirler almakla da görevlendirdiğini anımsatarak, ''Bu doğrultuda küresel dengesizliklerin bir yansıması olarak ortaya çıkan makro küresel riskleri kontrol altında tutabilmek amacıyla geçtiğimiz 1 yıl içinde enflasyon hedeflemesi rejimini geliştirerek, yeni bir para politikası stratejisi oluşturmuş bulunuyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber