'Hekimler ve sağlık çalışanları aleyhine açılacak davalar artacak'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2011 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Düzce Barosu avukatlarından Yıldıray Sayar, 2 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren 663 sayılı kanun hükmünde kararname nedeniyle sağlık çalışanlarının dava bombardımanına maruz kalabileceğini söyledi.

Sağlık hukuku alanında sertifika sahibi olan avukat Yıldıray Sayar, 2011'in doktor ve sağlık çalışanlarının kayıp yılı olduğunu söyledi.

Anayasa Türkiye'nin kabul ettiği uluslararası sözleşmelere göre sağlığın temel bir hak olduğuna dikkat çeken Sayar, aynı zamanda sosyal bir hak olan sağlık konusunda devletin düzenleme ve denetim görevi olduğunu hatırlattı.

663 sayılı kanun hükmünde kararname ile sağlık hizmetlerini güncel anlamda yürütmek için Sağlık Bakanlığı'na doğrudan bir görev tanımı yapılmadığını savunan Sayar, şöyle devam etti: "Ancak afetler ve felaketler gibi acil hallerde yürütme görevi verilmiştir. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının statüleri, Türkiye Tabipler Birliği'nin etik ve disiplin alanındaki yetki ve görevleri adeta ortadan kaldırılmıştır. TTB, hekimlerin hak ve sorumlulukları anlamında kamu görevi ifa edemez hale gelecektir. 663 Sayılı KHK'nin 23.maddesi ile meslek mensuplarının mesleki yeterlilik ve eğitimi ile hasta hakları eğitimine tabi tutulmasına ve eğitimlerinin süresine ve müfredatına karar vermek üzere 'Sağlık Meslekleri Kurulu' oluşturulmuştur. Bu kurulun geçici veya sürekli olarak meslekten men etmeye karar vermek yetkisi vardır. Meslek icrası ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek yetersiz ve özensizliklerden dolayı ölüm ya da uzuv kaybına bağlı olarak herhangi bir idari ya da soruşturma olmadan hekimlerin ya da sağlık çalışanlarının meslekten sürekli ya da devamlı men cezası alması mümkün hale gelmiştir."

Çıkarılan kanunla Sağlık çalışanları aleyhine dava açmanın kolaylaşacağını öne süren Sayar, "1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 Sayılı Kanun'un 3.maddesi ile zaten doktorlar ve sağlık çalışanlarına dava açmak kolaylaşmıştır. 663 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesiyle hekim ve sağlık çalışanları hakkında ihbar soruşturmalar yoğun olarak, adeta dava bombardımanı başlayacaktır. Yürürlükteki sistemde sağlık hukuku alanında sağlık çalışanlarının bilgilenme ve iletişim eksiklikleri vardır. Mal praktis davalarının yüzde 75'i bilgilenme ve iletişim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sağlık hukuku alanında yetişmiş çok fazla sayıda hekim ve hukukçu olmamasından dolayı son düzenlemeler çerçevesinde hekimler ve sağlık çalışanları aleyhine açılacak davalar artacaktır, bundan dolayı hekimler ve sağlık meslek mensupları yıpranacaktır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber