Vekil generalden daha az emekli maaşı alıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Ocak 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çok tartışılan milletvekili emekli maaşlarının Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının maaşlarından düşük olduğu, bürokrasideki maaş skalasında da 29. sırada bulunduğu ortaya çıktı.

Hüseyin Özay / ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiği emekli maaşlarını arttıran düzenleme ile eleştirilerin hedefi haline gelen milletvekillerinin maaşlarının 29. sırada, emeklilik maaşında ise kuvvet komutanlarının altında olduğu ortaya çıktı. Milletvekillerinin emekli maaşlarının, bazı üst düzey bürokratların da altında bulunuyor. Emekli maaşlarıyla ilgili bilgiler Sosyal Güvenlik Başkanlığı'nda (SGK) tutuluyor. SGK, emekli maaşlarının tamamını kamuoyuna açıklamıyor. Örneğin, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları başta olmak üzere bazı üst düzey kamu görevlilerinin emeklilik maaşları kamuoyu ile paylaşılmıyor. Ancak, STAR'ın ulaştığı emekli maaşlarına ilişkin listede, milletvekillerinin üzerinde maaş alan bir çok kamu görevlisi bulunuyor. Emekli maaşı listesine göre, 1 Temmuz 2001 tarihi itibariyle, 25 yıl hizmeti bulunan bir milletvekilinin maaşı 5 bin 181 lira 64 kuruş düzeyinde bulunuyor. 30 yıl hizmeti bulunan milletvekili ise 5 bin 333 lira emekli maaşı alıyor. Aynı listeye göre, Genelkurmay Başkanlığı yapan komutanlar, 6 bin 908 lira, kuvvet komutanları da 5 bin 580 lira emekli maaşı alıyor. Aynı tarih itibariyle orgeneral ve oramirallerin emekli maaşı 4 bin 987 lira, korgenaral ve ve koramiralin emekli maaşı da 4 bin 575 lira oldu. Yine aynı listeye göre, Temmuz ayı itibariyle Anayasa Mahkemesi Başkanları 4 bin 665 lira, Başbakanlık Müsteşarı 4 bin 304 lira, Diyanet İşleri Başkanı 4 bin 143 lira, Anayasa Mahkemesi üyeleri 4 bin 433 lira, bakanlık müsteşarları 3 bin 898 lira, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da 3 bin 705 lira emekli maaşı alıyor. Söz konusu rakamlar Emekli Sandığı'na tabi olarak görev yapan üst düzey kamu görevlilerinin, devletten aldıkları maaşları kapsıyor. Bunun dışında, TSK mensupları ve bazı kamu kurumu görevlileri, yardım sandıklarından da emekli maaşı alıyorlar. Örneğin, Merkez Bankası'nda yardımlaşma sandığından alınan ek ücretlerle birlikte Merkez Bankası eski Başkanları'nın emeklilik maaşları 30 bin liraya kadar çıkıyor. Yine, primleri düzenli ödenen TSK mensuplarına, aldığı emeklilik maaşı kadar ikinci bir emeklilik maaşı ödeniyor.

Maaşta 29. sırada yer alıyor

Halen milletvekili olan vekiller ise yaklaşık 11 bin 500 lira düzeyinde maaş alıyor. Maaşlar üç ayda bir toplu olarak ödeniyor. Kamu kurumları bürokratları arasında vekillerin maaşı, 29. sırada bulunuyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların dışında, İMKB Başkanı, Merkez Bankası Başkanı, kamu bankaları genel müdürleri, BDDK ve TMSF gibi üst kurulların başkanlarının maaşları da vekillerin maaşın çok üzerinde seyrediyor. Kamuda bir çok üst düzey yöneticinin, yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerden ek geliri bulunuyor. Bu gelirler dikkate alındığında, bazı bürokratların aylık geliri 60 bin lirayı geçiyor.

TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK

Madem istemiyorlar tümden çıkaralım

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekili maaşları konusunda tepki gösteren vatandaşlardan, anayasayı değiştiremedikleri takdirde de yine aynı tepkiyi göstermelerini istedi. Çiçek şunları söyledi: ?Gece yapıldı' deniliyor. Meclis açıldığı günden beri 14.00 ile 19.00 saatleri hemen hemen hiç kanun görüşülemiyor. Kanunların görüşülmesi saat 19.00'dan sonraya kalıyor. Evveliyatı olan bir şey. Bunun üzerinde epey çalışıldı. Tüm gruplar geldi. Madem ki rahatsızlık meydana getirdi, madem ki vatandaşımız bize bunları çok görüyor o maddeleri çıkaralım. Madem ki bu türlü şeyler doğru bulunmuyor, infial yaratıyor. O zaman tümünü çıkaralım. Maaşı birileri alacak, küfrü hakareti birileri çekecek. ?Siz öncülük edin, bir çözüm bulun' diyen kendileri.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber