Emniyet, delilleri toplayan ile değerlendiren birimleri ayırıyor

Haber Giriş : 15 Mayıs 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olay yerinden toplanan delillerin karartıldığı yönünde ortaya atılan iddiaları en aza indirmeyi hedefleyen Emniyet, delilleri toplayan ve bu delilleri değerlendirip haklarında rapor düzenleyen birimleri birbirinden ayırma kararı aldı.

Bundan böyle Olay Yeri İnceleme şube müdürlüklerince toplanacak deliller bu şubelerce değerlendirilmeyecek. Delilleri değerlendirmek ve ekspertiz raporlarını yazmak üzere 81 ilde doğrudan il emniyet müdürüne bağlı, Biyometrik İz Geliştirme ve Ekspertiz Merkezi (BİGEM) büro amirlikleri kurulacak.

İl emniyet müdürlüklerinin ana binalarında görev yapacak olan BİGEM büro amirlikleri, özel yetkilere sahip olacak. Talimatları doğrudan il emniyet müdüründen ve savcıdan alacak amirlikler, Asayiş, Terör, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele gibi şubelerden bağımsız olarak çalışmalarını yürütecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, kuracağı özel birimin yönetmeliğini tamamladı. BİGEM amirlikleri, herhangi bir olay gerçekleştikten sonra Olay Yeri İnceleme şube müdürlüklerince toplanan delilleri tutanakla teslim alacak. Alınan deliller önce ambalajı açılmadan, ardından ambalaj açıldıktan sonra fotoğraflanarak kayda geçirilecek. BİGEM tarafından teslim alınan deliller zayıf ise iz geliştirme çalışmaları yapılacak. İz geliştirme çalışmaları eskiden olduğu gibi Olay Yeri İnceleme şube müdürlüklerince yerine getirilmeyecek. Sistemlerde incelenen izler hakkında BİGEM, ekspertiz raporunu hazırlayacak. Raporların tamamlanmasının ardından deliller raporlarla birlikte ilgili birime teslim edilecek. Delillerin gerekli işlemleri tanımlanıp ilgili yerlere teslim edilinceye kadar muhafaza etmek de yine BİGEM'in görevleri arasında.

BİGEM amirlikleri, verilerin sistemlerde elektronik ve kâğıt olarak arşivlenmesi, kaydı tutulan her türlü bilgilerin kaybolmasını, bozulması ya da istem dışı değiştirilmesini önlemek için gerekli önlemleri alacak. Kimlik tespiti çalışmalarında da bulunacak BİGEM, gönderilen parmak izi gibi veriler buralarda inceleyip ekspertiz raporları hazırlayacak. Sahte kimlik kullandıkları ya da yalan beyanda bulundukları tespit edilenler hakkında gerçek kimliklerin tespiti için ilgili şubeler de bu birim tarafından uyarılacak. Önceden kaydı bulunanların bilgilerini güncelleyecek BİGEM, resmen öldükleri anlaşılan kişilerin arşivlerindeki kayıtlarına şerh düşecek. Verileri alınan kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilmesi hallerinde elde edilen veriler cumhuriyet savcısının huzurunda ve uygun göreceği usullerde yok edilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber