Yarı çeyrek altında gramajı eksik çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2012 14:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Altın fiyatlarının artmasının ardından üretilen çeyrek altınların yarısında gramaj oyunu oynanarak tüketicinin aldatıldığı iddia edildi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yarı çeyrek altın 0,875 gram olması gerekirken aynı fiyattan 0,63 gram olarak piyasaya sürüldüğünü savundu. Tüketiciyi dikkatli olmaya çağıran Yılmaz, bir firmanın ürettiği çeyrek altının yarısının vatandaşı mağdur ettiğini dile getirdi.

Bursa Kapalı Çarşı'da basın açıklaması yapan Yılmaz, vatandaşın pahalı olan çeyrek altın yerine çeyreğin yarısı olarak tabir edilen altınlara yöneldiğini vurguladı. Bunu fırsat bilen bir firmanın ?İAR' logosuyla piyasaya düşük gramajlı yarı çeyrek altın sürdüğüne dikkat çeken Yılmaz, tüketicinin bu altınları hem alırken hem de satarken zarar ettiğini kaydetti. Yılmaz, şu bilgileri verdi: "İAR logosu ile geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya sürüldüğü saptanan bu ?22 ayar yarı çeyrek altın'ların standartlara aykırı olarak piyasaya sürüldüğü belirlenmiştir. Çeyrek altın 1.75 gram ağırlığındadır. Bunun yarısı olarak piyasaya sunulan ?yarı çeyrek altın' 0,875 gram olması gerekirken 0,63 gram olduğu görülmektedir. Tüketici, aldatıcı ve yanıltıcı bir durumla karşı karşıyadır. Ayrıca, ?Cumhuriyet ziynet altınları ve sarrafiye ürünlerinin üretme' görev ve yetkisi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne aittir. Dolayısıyla eğer yarım çeyrek altın basılacaksa buna karar verip basma ve piyasaya sürme yetkisi sadece ve sadece Darphane Genel Müdürlüğü'nündür."

Tüketicinin tecrübesizliğinden yararlanmak isteyenlere karşı onları korumanın devletin görevi olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu altınların piyasadan toplanması gerektiğini ifade etti. Bu şekilde altın alan insanların hakkını aramasını isteyen Yılmaz, şu uyarıda bulundu: "Darphane ve Damga Genel Müdürlüğüne büyük sorumluluklar düşmektedir. Tüketicinin aldatıcı ve yanıltıcı satışlardan korunması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Tüketicinin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak bu uygulama zorunlu bir ihtiyaçtan kaynaklanıyorsa ki buna inanıyoruz, o halde gereğini Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü yapmalıdır. Reklam Kurulu da resen bu satışlara el koymalı ve durdurmalıdır. Kuyumcu odaları bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir."

Kapalı Çarşı'da kuyumculuk yapan İbrahim İleri ise çeyrek altınların yarısı olarak tabir edilen altınların vatandaşı yanılttığını kaydetti. İleri, şu bilgileri verdi: "Çeyreğin yarısı olarak tabir edilen altının gramajı normal olarak 0,80 gram olması gerekiyor. Ancak çeyreğin yarısı olarak çıkan 0,80 olarak üretilmediği söyleniyor. Fiyat olarak da daha pahalı satıldığı için biz müşterilerimize kesinlikle çeyreğin yarısını tavsiye etmiyoruz. Onun yerine darphanenin çıkarttığı bir gram ve yarım gram altınları tavsiye ediyoruz. Çünkü müşterinin zarar etmeden geri alınabilmesini sağlamamız lazım." İleri, vatandaşın aldatılmamak için tanıdığı ve güvendiği kuyumculardan alışveriş yapmasını tavsiye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber