Köşk seçiminde bağış tartışması

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ocak 2012 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu tasarısında adaylık sürecinde bağış toplanmasına ilişkin madde üzerinde tartışma büyüyecek. Muhalefet bağış sistemine karşı

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün görev süresini geçici maddeyle 7 yıl olarak düzenleyen Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilirken, yeni tartışmaları da gündeme taşıdı. Seçimle gelecek cumhurbaşkanının yetkileri ve cumhurbaşkanı adaylarının bağış toplayabileceklerini öngören madde şimdiden sıcak tartışma konusu oldu.

UCUBE BİR SİSTEM

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, 'Parlamenter sistemden çıktığımız kesin. Yarı başkanlık sistemi mi? Hayır, çünkü yan organları oluşturulmadı. Ucube bir sistemi literatüre sokuyoruz' dedi. Bal, bağış konusunda da 'Parası olan kurumun gözetiminde cumhurbaşkanlığı seçimi olur. Seçilince kendisine finansal kaynak sağlayanlara borcunu bir şekilde ödeyecektir. Yetkisi bol, ama sorumsuzluğu olan bir Cumhurbaşkanlığı, bir nevi diktatörlüktür' görüşünü savundu.

Anayasa Komisyonu üyesi CHP'li Atilla Kart, seçimle gelen cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yetki-görev açısından kaos olacağını savundu.

'YENİ EVREN'LER GELİR'

Kart, 'Devlet yönetimine saatli bomba kondu. Yeni Kenan Evren'lerin önü açıldı. Halkoyu ile seçilecek cumhurbaşkanı, ne halka hesap verecek, ne Meclis soruşturması, ne adli denetime uğrayacak. Orta Asya tipi demokrasi yaratılıyor' endişesini aktardı.

Kart bağış konusunda da 'Tasarıda yurtdışından bağış alan ya da usulüne uygun olmayan maddi yardım toplayan bir adayın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde uygulanacak müeyyideye yer verilmiyor' dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da adayların kendi olanakları ya da Hazine'den alacakları eşit yardımla seçime girmesini savundu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bir kişinin cumhurbaşkanı adayına en fazla 8 bin 259 lira bağış yapabileceğini de açıklamıştı.

7 yıl için İTİRAZ YOLDA

CHP, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne gideceği sinyalini verdi. CHP'li Atilla Kart, 'Anayasa Mahkemesi'ne gideceğimizi düşünüyorum. Hukuki incelemeyi yapıyoruz. Çünkü anayasayı yasa ile değiştirip, Cumhurbaşkanı'nın görev süresini kanunla 7 yıl olarak belirleyemezsiniz' dedi.

Cumaya birlikte gittiler

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile Kocatepe Camii'nde cuma namazını kıldı. İki cumhurbaşkanı, Mehmet Hayati Eralp adlı eczacının cenaze namazını da kıldıktan sonra camiden ayrıldı. Bu arada Atambayev'e Bilkent'te onursal doktora unvanı verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber