Milli Bayramlar artık daha farklı kutlanacak...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2005 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KUTLAMALARA BELEDİYELER, ÜNİVERSİTELER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE DAHİL EDİLECEK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, milli bayram kutlamalarının ana ruhunu bozmadan daha da zenginleştirip 'seramoniyel' olmaktan çıkartılacağını ve bu çerçevede bu sene ilk kez pilot il olarak Ankara'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin 3 hafta olarak kutlanacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Valisi Kemal Önal ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta ile birlikte Başkent Öğretmenevi'nde kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Milli Bayramların kutlanış biçimine ilişkin alınan kararı açıklayan Bakan Çelik, milli bayramların 'ana ruhunu' bozmamak kaydıyla üzerinde birtakım düzenlemeler yapmanın halkın katılımını daha da artıracağını söyledi. Yıllardır milli bayramların yurt sathında tüm illerde okullarda coşkuyla kutlanmakta olduğunu anımsatan Çelik, "Bu sene farklı olarak bir haftalık etkinlikleri 21 güne yayılmış durumda yeni etkinliklerle bu bayramımız zenginleştirilmiştir" dedi. Gençlerin milli bayramlardan daha derin bir haz duymaları için ilave etkinlikler koyduklarını belirten Çelik, bu sene pilot il olarak Ankara'da kutlanacağını, seneye ise tüm illere yayılacağını bildirdi. Çelik, mevcut milli bayram kutlamalarıyla yeni içerikli kutlamaların karşılaştırmasını yaparak programa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Eskiden 19 Mayıs kutlamalarını 7 gün kutlarken şimdi 21 güne yaydık. Kutlamalar 9 Mayıs'ta başladı, 30 Mayıs'ta sona erecek. Eskiden Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın organizasyonunda yapılan kutlamalar, bundan sonra daha geniş bir kitlenin dahil edildiği belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri dahil edilmiştir. Stadyum kutlamalarının dışında bu yıl tiyatro, müzik, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve pop tarzında konserler verilecek. Edebiyat şuurunun geliştirilmesi ve sevdirilmesi için şiir dinletileri ve spora ağırlık verilerek, yüzme, paraşüt, okullar arası bilgi yarışmaları düzenlenecek. Ulaştırma Bakanlığı da defile düzenleyecek. TBMM'de Ankara'daki tüm okulların katılımı ile bir oturum gerçekleştirilecek. Öğrenciler bu toplantıda '19 Mayıs ruhu nedir, neler çağrıştırıyor' konularını görüşecekler. Açık hava fuarları düzenlenecek. Öğrenciler buralarda tüm yeteneklerini sergileyecekler. Belediyemiz tarafından 'Atatürk Sevgisi' korteji düzenlenecek."

Yıllardan beri bayramların içerik olarak statik bir hal aldığını ve törenlerde belediye araçlarının geçirtilerek halka gösterildiğini dile getiren Bakan Çelik, bu geçitlerin Cumhuriyet ile birlikte değişimi halka göstermek ve moralize etmek amacı taşıdığını kaydederek, "Ancak aradan geçen 70 yılda bu tarz kutlamalar çok geride kaldı. 3. dünya ülkelerinde bile yok" dedi.

Öte yandan Bakan Çelik, Norveç'te düzenlenecek AB Eğitim Bakanları toplantısı nedeniyle 19 Mayıs kutlamalarına katılamayacağını ifade etti. Çelik, kendi yerine etkinliklere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in katılacağını bildirdi.

19 Mayıs ve milli bayramların çok önemli günler olduğunu söyleyen Vali Önal ise, bu seneki 19 Mayıs kutlamalarının gençlik şöleni haline dönüştürüleceğini kaydetti. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Balta da Bakan Çelik ile Vali Önal'a programa ilişkin bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber