Çelik: En önemli iş ÖSS sisteminin değiştirilmesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2005 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir an önce ÖSS sisteminin değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı (TED) Selçuk Pehlivanoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Çelik'i makamında ziyaret ettiler.

Pehlivanoğlu, burada yaptığı konuşmada, ÖSS sisteminin sorunlarına yönelik hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

Mevcut ÖSS sistemi ile eğitimde sorunların artarak devam ettiğini, bu sorunların taraf olmadan ortak akıl ile çözülebileceğini kaydeden Pehlivanoğlu, "Biz bir sivil toplum örgütü olarak yaptıklarımızın tamamı doğru demiyoruz. Ortada bir sorun var, bunun çözülmesi gerekir.

Eğitim sistemini 180 dakikadan kurtarmamız lazım" diye konuştu.

TED'in başlattığı "Hayat 180 dakika mı?" kampanyasına Çelik'in de destek vermesini isteyen Pehlivanoğlu, ÖSS'deki sorunların çözümlenmesi için MEB'in öne ayak olmasını istediklerini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Çelik de TED'in raporunu okuduğunu, doğrularının yanı sıra eksikliklerin, yanlışların olabileceğini ifade etti.

Problemleri görmeyerek, "halının altına süpürmekle" ortadan kaldırılamayacağını anlatan Çelik, şöyle konuştu:"YÖK Yasası'nın 45. maddesinde değişiklik yaparak ÖSS giriş sistemini bir kurala bağlamak istedik. 1998'de keyfi değişiklik yapılmıştı. Bazı kesimler, insanlar bunu farklı noktalara çekti. Biz hükümet olarak ülkede kaos yaratmak, çatışma istemiyoruz. Bizim çoğunluğumuz var diye parmak sayısı ile hareket etmiyoruz." Her yıl ÖSS sınavına giren öğrenci sayısını katlanarak arttığını anımsatan Çelik, hükümet olarak uzlaşmadan yana olduklarını, eğitimin sorunlarının çözümünde işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Lise son sınıf öğrencilerine sağlık raporu verilmemesi yönünde genelgeler yayınladığını kaydeden Çelik, "Ancak bunlar bir şekilde deliniyor" dedi.

"Tez elden yapılması gereken en önemli iş ÖSS sisteminin değiştirilmesidir" diyen Çelik, şunları kaydetti:
"ÖSS'deki soruların müfredatla örtüşmesi lazım. ÖSS soruları lise müfredatına uygun olmalıdır. Sorulara göre müfredat olmaz. Çünkü müfredat dünyada kabul edilen müfredattır. ÖSS'nin bunu uyması lazım.
Bu görev YÖK'ündür. ÖSYM bunun bir alt birimidir. YÖK, Anayasa ve yasal değişikliği gerek kalmadan bir kararla, 1998 kararını gözden geçirebilir. Kanun değişikliğine gerek yok. YÖK, bir kararla bunu düzeltebilir."

DUYGULARLA DEĞİL, ORTAK AKILLA...

Çelik, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in bu tartışmaların ÖSS sonrasından yapılması gerektiğine ilişkin açıklamasını hatırlatılması üzerine, bu yıl ÖSS'nin geçen yılki şartlarla yapılacağını, bir değişiklik olmadığını kaydetti. Çelik, "Sorunları farklı noktaya çekmeye gerek yok. Ortada sorun var. Zararın neresinden dönülürse kardır. Sorunları ıslarla, inatla çözemeyiz" diye konuştu.

Bu soru üzerine yeniden söz alan Pehlivanoğlu, YÖK Başkanı Teziç'in geçen yıl da aynı yönde açıklamalar yaptığını, ancak sorunların çözümlenmeden durduğunu söyledi.

Çelik, Pehvilanoğlu'nun konuşmasında geçen "taraf" sözcüğünün yanlış anlaşılmaması gerektiğini, bir yanda hizmet alan öğrenciler diğer tarafta da devletin bulunduğunu söyledi. YÖK ve MEB'in ortak amacının öğrencilere en iyi şekilde eğitim olanağı sağlamak olduğunu anlatan Çelik, "Burada taraf yok. Problemler bu ülkenin, hepimizin.
Duygularla değil, ortak akılla sorunlar çözümlenecek" dedi.

Çelik, bir soru üzerine, YÖK Genel Kurulu toplantısına katılacağına sözlerine ekledi.

Hüseyin Çelik, daha sonra TED'in başlattığı "Hayat 180 dakika mı?" konulu kampanya defterini imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber