Silopi'de Jandarma Tabur Komutanlığı'ndaki kazıda kemik parçaları bulundu/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Ocak 2012 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü Köyü'nde bulunan Jandarma Taburu'nda faili meçhul kazısı başladı. Bugünkü kazılarda 3 parça kemik bulundu. Kazılar, yarın devam edecek.

Doğu ve Güneydoğu'daki faili meçhul ve kayıp olaylarını araştıran özel yetkili savcıların denetimindeki kazılara, kayıp aileleri ve avukatlar da katılıyor. Görümlü Köyü'nde 1993 yılında askerler tarafından gözaltına alınıp karakola götürülen 6 köylüden bir daha haber alınamamıştı.

Diyarbakır'daki özel yetkili savcılara ifade veren, o dönemde taburda görevli bir asker, 6 köylünün önce ayaklarına kurşun sıkıldığını, ardından ayaklarından bağlanıp yerde bir saat süründürüldüklerini ve cesetlerinin tabura gömüldüğünü ileri sürdü. Olayı bütün detaylarıyla anlatan görgü tanığı, 6 köylünün gömüldüğü yerin krokilerini de çizdi.


Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Şırnak'ın Silopi İlçesi Görümlü Beldesi'ndeki Jandarma Tabur Komutanlığı'nda faili meçhul kazısı yapılmaya başlandı. 1993 yılında taburda görev yapan bir askerin ifadesiyle başlayan soruşturma kapsamında, 6 kişinin gömüldüğü iddia edilen tabur içindeki bölgede bir savcı denetiminde kazı yapılmaya başlandı.

Silopi'nin Görümlü Beldesi'nde bulunan Jandarma Tabur Komutanlığı'nda 1993 yılında askerlik yapan bir kişi, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak 1993 yılında 6 köylünün PKK'ya yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınıp tabura getirildiğini ve ayaklarına kurşun sıkıldıktan sonra bir cipin arkasına bağlanıp. sürüklenerek öldürüldüğünü ve tabur bölgesinde bir yere gömüldüklerini anlattı.

Söz konusu asker, 6 kişinin gömüldüğü yerle ilgili de cizdiği krokiyi savcılığa teslim etti.

İfade üzerine soruşturma açan savcılık, görgü tanığı kişi ile Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı'na dün giderek olay yerinde keşif yaptı ve 6 kişinin gömüldüğü yer olduğu iddia edilen bölgenin kazılmasına karar verdi.

Savcılığın bu kararı üzerine dün keşif yapılan bölgede bugün faili meçhul kazısı yapılmaya başlandı. Kazı Silopi Cumhuriyet Savcısı deneteminde yapılırken, kazıya olay yeri inceleme ekipleri, Adli Tıp Kurumu uzmanları ile Şırnak Barosu'ndan bir avukat hazır bulundu.

KAYIP 6 KÖYLÜDEN 19 YILDIR HABER ALINAMIYOR

Görümlü Beldesi kırsal kesiminde 13 Mayıs 1993 tarihinde çıkan ve 2 askerin şehit olduğu çatışmadan bir gün sonra Görümlü'ye bağlı Derecik Mezrası'ndan gözaltına alınan 6 kişiden 19 yıldır haber alınamıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber