33 yılın en soğuk günü/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2012 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da geceden başlayarak etkili olan kar yağışı ve tipi eksi 8 derece ile 33 yılın en soğuk gününü yaşattı. AKOM'un ?sarı'dan ?kırmızı' alarma geçtiği kentte TEM kilitlendi, uçak seferleri aksadı.

Bu arada, dünya gündeminin değişmez maddelerinden biri olan küresel ısınma, bir grup İngiliz bilim insanına göre bitti. İngiliz Meteoroloji Dairesi'yle prestijli iklim araştırma çalışmalarıyla tanınan East Anglia Üniversitesi'nin, sonuçlarını geçtiğimiz hafta yayımladığı ortak araştırmaya göre, küresel ısınmanın yerini artık, ?mini buzul çağı' alıyor.

Soğuk hava dalgasının adı Almanya ve Doğu Avrupa'da Cooper diye anılıyor. 30 bin ayrı meteoroloji ölçüm istasyonundan gelen verilere dayanarak gerçekleştirilen çalışmada, dünyada hava sıcaklıklarının yükselmesinin, 1997 yılında durduğu bulgusuna ulaşıldı. Dahası, önümüzdeki 15 yılın, Güneş faaliyeti nedeniyle daha da soğuk geçmesi bekleniyor. ?25. Döngü' denilen bu süreçte sıcaklıklar 2022'de dibe vuracak. Öyle ki, 1790 ile 1830 yılları arasında Avrupa Kıtası'nda ortalama sıcaklıkları 2 dereceye kadar düşüren soğuklara ulaşılması, hatta bunun da ötesine geçilmesi, olası senaryolar arasında sayılıyor.

Türkiye gibi Avrupa'nın doğusunu da etkisini altına alan dondurucu soğuklar can almaya devam ediyor. Yer yer sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen sıcaklıklar nedeniyle yalnızca Ukrayna'da, geçtiğimiz hafta 3 gün içinde 18 kişinin donarak öldüğü açıklandı. Ülkede yaklaşık 500 kişi, vücut ısıları düştüğü ya da soğuk yanığına maruz kaldığı gerekçesiyle tedavi altına alındı. Sıcaklıkların -26'ya kadar gerilediği Polonya'da ise çoğu evsiz ya da yaşlı en az 10 kişi öldü. Soğuk hava koşulları nedeniyle Sırbistan'da 3 kişi öldü, 2 kişi kayıp. Bulgaristan'da 5 kişi donarak can verdi, şiddetli rüzgârlar nedeniyle Varna Limanı kapatıldı.

İstanbul'da geceden başlayarak etkili olan kar yağışı ve tipi eksi 8 derece ile 33 yılın en soğuk gününü yaşattı. AKOM'un ?sarı'dan ?kırmızı' alarma geçtiği kentte TEM kilitlendi, uçak seferleri aksadı.

İSTANBUL'DA dün akşam saatlerinde karla karışık yağmur şeklinde başlayan yağış, saat 22.00'de yerini kar yağışına bıraktı. 1979 yılının Ocak ayında eksi 7.9 olarak ölçülen hava sıcaklığı dün eksi 8 dereceyi gördü. Kar kalınlığı kentin yüksek bölgelerinde 20 santime çıktı. Kar yağışı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), ?sarı'dan ?kırmızı' alarma geçti. Karayolları ve AKOM ekipleri yolları açık tutmak için yoğun mücadele verdi. Atatürk Havalimanı'nda bir çok uçak seferi iptal oldu. Uçakları iptal olan yolcular otellere yerleştirildi.

Boğaz köprüleri görünmez oldu

Kar ve tipi arasında görünmez hale gelen Bağaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde uzun kuyruklar oluştu. Hava muhalefeti ve poyraz nedeniyle İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) 07.30 Bandırma Yenikapı - Bostancı ve 09.30 Bursa-Yenikapı-Kadıköy seferlerini iptal etti. İBB, yoğun tipi nedeniyle şehir hatları vapurlarının seferlerini yapamadığını açıkladı. Ancak daha sonra şehir hatları vapur seferlerinden Eminönü-Kadıköy ve Karaköy-Kadıköy hattı çalışmaya başladı.

Çok sayıda araç yollarda kaldı

İstanbul'da, yoğun kar yağışının akşam saatlerinde soğuk hava ile birleşmesiyle her iki yakada da sürücüler zor anlar yaşadı. Silivri, Çatalca, Beylikdüzü, Avcılar Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye'de bir çok araç buzlanma nedeniyle yolda kaldı. Tuzlama ekiplerinin yoğun çalışmalarına rağmen sokak aralarında sürücüler ilerlemekte güçlük çekti. İstanbul genelinde, 71 trafik kazası oldu, kazalarda bir kişi öldü, 30 kişi de yaralandı. İstanbul Valiliği, yoğun kar yağışı nedeniyle, kamu kurum ve kuruluşlarının dün saat 15.30'dan itibaren tatil olduğunu açıkladı. Meteoroloji kar yağışının aralıklarla perşembeye kadar etkisini sürdüreceğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber