Sınavlara hazırlanan öğrenciler, ders yoğunluğundan değil ebeveyn baskısından şikayetçi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Şubat 2012 09:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde sanıldığı gibi ders yoğunluğundan değil ebeveyn baskısından şikayetçi olduğu anlaşıldı. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği'nin (TÖDER) üniversiteye girecek öğrenciler üzerinde yaptığı anket çalışmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. 224 bin 350 öğrencinin katıldığı anket kapsamında 109 bin 275 kız öğrenci, 102 bin 97 erkek öğrenci yer aldı. Ankete 93 bin 81 devlet okulunun yanı sıra 6 bin 726 özel okul da katıldı. Ankete katılan öğrenciler üniversiteye giriş, tercihler ve sistemle ilgili görüşlerini belirtti.

AİLEDEN ANLAYIŞ BEKLİYORLAR

''Üniversite sınavına hazırlıkta ailenizden beklentileriniz nelerdir?'' sorusuna öğrencilerin yüzde 44,7'si ''Bana karşı daha anlayışlı olmalı'', yüzde 36,9'u ''Beni diğer öğrencilerle kıyaslamamalı'', yüzde 19,1'i ''daha iyi bir ders çalışma ortamı sağlamalı'' cevabını verdi. Öğrencilerin yüzde 15'i üniversiteye giriş sisteminin değişmesini isterken, yüzde 34'ü değişmesini istemediğini söyledi.

Ankette ''Kendinizi Üniversite Sınavına yeterince hazır hissediyor musunuz?'' sorusuna öğrencilerin yüzde 57'si ''Kısmen'', yüzde 23'ü ''Hayır'' derken, yüzde 16'sı ''Evet'' yanıtını verdi. ''Sınavın yeteneğimi ve ilgimi ölçeceğine inanıyorum'' cümlesine öğrencilerin yüzde 53'ü ''Hayır'' cevabını verdi. Sınav öncesi uzun süreli sağlık raporu almanın yararlı olup olmadığı sorusuna katılımcıların yüzde 45'i ''Daha verimli ve yoğun hazırlanmamı sağlayacak'' görüşünü ifade etti.

SINAV HAKKINDA BİLGİLERİ YOK

''Üniversite sınavı hakkındaki bilgilerinizi yeterli kabul ediyor musunuz?'' sorusuna ankete katılanların yüzde 36,9'u ''Hayır'', yüzde 18,4'ü ''Evet'', Yüzde 4,5'i ''Kısmen'' yanıtını verdi. ''Üniversite sınavına hazırlıkta okulunuzdan beklentileriniz nelerdir?'' sorusuna ise öğrencilerin yüzde 27'si ''Konular tekrar edilmeli'', yüzde 25'i ''Öğretmen ve yöneticiler daha fazla anlayışlı olmalı'' derken yüzde 23'ü ''Rehberlik çalışmalarına daha fazla önem verilmeli'' şeklinde cevapladı. Katılımcıların yüzde 69'u ''Üniversite sınavından sonra tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?'' sorusuna ''Dershanelerden yardım alacağım'' şeklinde yanıtladı.

BÜYÜK KENTLERDEKİ ÜNİVERSİTELER GÖZDE

Ankette, öğrencilerin yüzde 19'u vakıf üniversitelerini tercih edeceğini belirtirken yüzde 38'i üniversite tercihini büyük kentlerden yana kullanacağını söyledi. Katılımcıların yüzde 58'i daha çok üniversite olmasını isterken, yeni açılan devlet üniversitelerinde okumak istediğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 22 olarak dikkat çekti. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 18'i öğretmenlik okumak istediğini ifade ederken yüzde 14,5'i mühendislik okumak istediğini söyledi.

LÜTFİ ERDOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber