Korunmaya muhtaç çocuklar mağdur edilmesin ya da sayın Fatma Şahin niçin sessiz?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Şubat 2012 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkemizdeki, en büyük sosyal yaralardan birisi, korunmaya muhtaç çocuklardır. Ancak, bu sosyal yara, devletin bu çocuklara reşit olana kadar bakması ile bir nebze çözülmüştür. Fakat, çocukların devlet kadrolarına atanmaları sırasında kimsenin kabul edemeyeceği uygulamalar yaşanmaktadır. Daha önce bu köşeden 18.11.2006 tarihinde bu konuyu detaylı bir şekilde ele almıştık (http://yenisafak.com.tr/657lilerAilesi/?t=18.11.2006&i=15426) maalesef 6 yıla yakın bir süre geçmesine ve 3 bakan değişmesine rağmen zerre miskal bir ilerleme olmadı. Bu yazımızda sorunun çözümünden de bahsetmiştik. Bu yazımızda özetle sınav değerlendirmesinin nasıl yapıldığından, sınava ilişkin mevzuattan, bu işlerin nasıl yürütüldüğünden, kamu kurumlarının bazılarının sınavları yazılı, bazılarının da sözlü sınav yaptığından bahsederek uygulama birliğinin niçin sağlanmadığını sorgulamıştık. Bu yazımızda özetle şu hususlara yer verilmişti.

Sayın Bakan'a bu konudaki en doğru yöntem tavsiyemiz

Yaşanan sorunların temelinde korunmaya muhtaç çocukların alımında uygulanacak sınavın şekline ilişkindir. 2002 yılına kadar kamu kurumları "İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği'ndeki" usul ve esaslar çerçevesinde bu sınavları yürütmekte idi. Ancak, 2002 yılında yürürlüğe giren "Kamu Hizmetlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"in 29'uncu maddesi ile bu yönetmelik yürürlükten kalkınca, sınavı yapacak kuruldan, sınavın yürütümüne kadarki uygulamanın mevzuat dayanağı ortadan kalkmıştır. Bu konuyla ilgili bu köşeden daha önce detaylı açıklama yapılmıştı.

Devlet Personel Başkanlığı'na SHÇEK tarafından bu konuyla ilgili görüş sorulmuş ve cevap da alınmıştı. Verilen cevap çerçevesinde Sayın Bakan'ı aydınlatmak gerekirse; 1- Devlet Personel Başkanlığı da bu konuda hukuki boşluk oluğunu ve uygulamanın mülga yönetmelik hükümlerine göre yapılması gerektiğini ifade etmektedir. 2- Bu Başkanlık Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzüğün 9'uncu maddesine ek yapılarak konunun açıklığa kavuşturulmasını istemektedir. 3- Bu görüşün verildiği 2005 yılından itibaren yaklaşık olarak 6 yıl geçmesine rağmen niçin bir adım atılmadığı hususunda sayın Bakan ilgililerden herhalde bir açıklama isteyecektir. 4- İlk önce işe buradan başlanılmalı ve yapılacak sınavın mevzuat dayanağı oluşturulmalıdır. Bu uygulama sonrasında korunmaya muhtaç çocukların sadece sınav puanını esas alacak bir sistem getirilmelidir. Bu sistem, KPSS'nin esas alınmasıyla kurulabileceği gibi objektif bir yazılı sınav sonucunun esas alınmasıyla da oluşturulabilir. Ama her ne yapılacaksa yapılsın, bir an önce bu çocukların referans peşinde koşmasına imkan veren sistemden vazgeçilmelidir. 5- Bu çocuklar, kamu kurumları sınav açtığı zaman ve bu sınavda da sözlü varsa Meclis koridorlarında referans arıyor mu aramıyor mu? Biz bunun önüne geçilmesini istiyoruz. 6- Daha da vahimi cevap yazısında yeni bir yönetmeliğin SHÇEK katkıları ile Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanması gerektiği değerlendirilmektedir ifadesine yer veren kurumun yapılması gerekeni bildiği halde niçin harekete geçmediğidir.

Sayın Bakan, ilk önce işe buradan başlanılmalı ve yapılacak sınavın mevzuat dayanağı oluşturulmalıdır. Bu uygulama sonrasında korunmaya muhtaç çocukların sadece sınav puanını esas alacak bir sistem getirilmelidir. Bu sistem, KPSS'nin esas alınmasıyla kurulabileceği gibi objektif bir yazılı merkezi sınav sonucunun esas alınmasıyla da oluşturulabilir.

Ama her ne yapılacaksa yapılsın, bir an önce bu çocukların referans peşinde koşmasına imkan veren sistemden vazgeçilsin. Sayın Bakan lütfen bu konuya el atın. Unutmayın ki bu konu şiddete maruz kalan kadınların sorunları kadar önemlidir. Ümit ederiz ki Sayın Bakan şiddete uğrayan kadınların sorunlarından fırsat bulabilirde bu konuyu da ele alarak basit bir yöntemle çözer. Ha bu arada, Sayın Bakan'a "Aile Sigortası, Yada Dağ Fare Doğurdu mu?" başlıklı yazımızı da okumasını tavsiye ederiz. Bu vesileyle de sosyal yardımlar hatıra gelir. Ne diyelim dost acı söyler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber