Türkiye'nin ilk eğitimci arama kurtarma timi kuruldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2012 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sık sık doğal afetlerle karşı karşıya kalan Türkiye'de olası deprem, orman yangını, sel, toprak kayması gibi felaketlerde, kurtarma çalışmalarına katılmak amacıyla ilk kez eğitimciler tarafından arama kurtarma timi oluşturuldu.

Malatya'da Beşer Eğitim Kurumları, Beşer Arama Kurtarma Timi (BAKUT) adıyla okul idarecileri, öğretmen, personelden oluşan kurtarma timi kurdu.

10 öğretmen gönüllü olarak çalışmalara katıldığı arama kurtarma timi, Malatya İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve itfaiyeden kurtarma, 112 acil yardım ekiplerinden ilk yardım eğitimleri almaya başladı.

BAKUT Başkanı Mustafa Sular, Türkiye'nin arazi yapısı, yer şekilleri ve meteorolojik koşullarının olumsuzluğu sebebiyle sık sık büyük doğal afetlerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Türkiye'yi en fazla tehdit eden afetlerin deprem ile sel olduğunun altını çizen Sular, "Türkiye'deki doğal afetlerin yüzde 61'ini deprem, yüzde 15'ini heyelan, yüzde 14'ünü sel, yüzde 5'ini kaya düşmesi, yüzde 4'ünü yangın, yüzde 1'ini çığ oluşturuyor. 20. yüzyılın başından bu yana meydana gelen doğal afetlerde yaklaşık 100 bin insan hayatını kaybetti, 175 bin kişi yaralandı. Yaklaşık 650 bin konut da yıkıldı veya ağır hasar gördü. Malatya'nın da deprem kuşağı içinde bulunan illerden biri. Deprem ve deprem sonrasındaki müdahaleler 'Neden eğitim gönüllüleri de bu işe el atmasın' sorusunu akıllarına getirdi. Bu düşünce bize BAKUT'u kurmaya sevk etti. Kazalarda yaralı kurtarma, yangınlarda acil müdahale etme, depremde enkaz altı çalışmalara hazır olmak üzere kendi öğretmenlerinden oluşan bir dernek kurduk. Dernek kapsamında kurulan arama kurtarma timi de eğitimler almaya başladı." dedi.

İlk ve orta dereceli okullar arasında ilk kez bir arama kurtarma timi oluşturulduğunu anlatan Sular, "Bu anlamda hem mutluluk duyuyoruz, hem de sorumluluğumuzun büyük olduğunu düşünüyoruz. Arama kurtarma timi İl Afet Durum Müdürlüğü, Malatya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve İnönü Üniversitesi ile işbirliği içine girerek donanımlı bir arama kurtarma ekibi olacaktır."

Aldıkları eğitimleri sosyal faaliyet dersleri sırasında öğrenciler ve velilerle de paylaşacaklarını aktaran Sular, özellikle günlük yaşam içinde her insanın başına gelebilecek küçük kazalarla ilgili bilinç oluşturmaya çalışacaklarını kaydetti.

Beden eğitimi öğretmeni Resul Kaya da aldıkları eğitimlerin okul içindeki küçük kazalara karşı da çok fayda sağlayacağına inandığını belirtti. Beden eğitimi derslerinde zaman zaman öğrencilerin yaralandığına dikkat çeken Kaya, bu tür olaylara anında etkin müdahale yapma imkânı bulacaklarını kaydetti.

Arama kurtarma timi eğitimler çerçevesinde yapılan küçük tatbikatta araçta sıkışan bir yaralıyı kurtardı. Ardından bir sınıfta deprem tatbikat yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber