Yargıtay üyeleri, rüşvet iddiaları konusundaki dosyayı hatırlamadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2012 13:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sıfatıyla yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin yapılan soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın yargılanmasına devam etti.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nde, 18 Kasım 2008'de görev yapan üyeler Nazım Kaynak, Erdoğan Kabakcı, Canan Çöke, Tülin Toprak, M. Nuri Şerbetçioğlu, Yılmaz İğrek ve dairenin tetkik hakimleri Bayram Temiz, Vedat Eslek ile Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl tanık olarak dinlendi.

Adalet Başmüfettişi tanık Halit Kıvrıl, sanık Erdoğan ile bir akrabalığının bulunmadığını söyledi. Başkan Haşim Kılıç'ın, "Neden suç üstü yapılmadığına" ilişkin bir soruya Kıvrıl, "Soruşturma aşamasında başkanlığa bilgi veriliyordu, deliller mevcuttu. Gerek görülmedi. Başka bir görev nedeniyle ben o zaman İstanbul'daydım. Sadece kolluğa belli bir görevi yapması söylendi. Başkanlığımızla irtibat içindeydik. Ben kendimde şahsi kanaatimi de o yönde iletmiştim. Suç üstü yapılmasını gerek görmedim ama polis çok istekliydi." karşılığını verdi.

Teknik takip tutanağına ilişkin bir soruya ise Kıvrıl, kolluk kuvvetlerinin zaman zaman soruşturmaya ilişkin bilgi verildiğini belirterek, ne zaman ulaştığını hatırlamadığını ifade etti. Trabzon Hakimi tanık Bayram Temiz, dosyanın onanması veya bozulması yönünde bir beyan etmediğini savundu.

O dönem tetkik hakimlik yapan Vedat Eslek ise karar düzeltme aşamasında incelemesini yaptığını ifade etti. Dosyaların listesini hazırladıklarını ve onun dışında bir kayıt bulunmadığını dile getiren Eslek, kişisel olarak görüş bildirmediklerini kaydetti. Dosyanın doğrudan kendisine verildiğini anlatan Eslek, başka bir bilgisinin bulunmadığını söyledi.

Tanık olarak dinlenen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi olan Erdoğan Kabakcı da karar düzeltmeden sonra bu olaya tanık olduklarını, ondan önce bir bilgilerinin bulunmadığını savundu. Sanık Hasan Erdoğan'ın bir toplantı yaptığını ancak ne konuşulduğunu şu an hatırlamadığını ifade eden Kabakcı, herhangi bir yönlendirmenin mümkün olmadığını ileri sürdü. Davadan çekilme tartışmasını hatırladığını anlatan Kabakcı, bunu kendisinin de söylediğini kaydetti.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi Canan Çöke, eski başkanlarına yönelik iddialar konusunda görgü ve duyuma dayalı bir bilgisinin olmadığını söyledi. Çok fazla dosyaya baktıkları için şu an davaya konu dosyayı çok iyi hatırlayamayacağını anlatan Çöke, konuya ilişkin hiçbir toplantı yapılmadığını belirtti. Çöke, Erdoğan'ın bilinen bir kişiliği olduğunu ve herhangi bir telkininin bulunmadığını ifade etti.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi Tülin Toprak, o döneme ilişkin herhangi bir şey hatırlamadığını söyledi. Başkan Kılıç'ın dosyadan yaptığı tüm hatırlatmalara rağmen Toprak, birşey hatırlamadığını kaydetti. Sanık Hasan Erdoğan'ın, Toprak'a, "Bir telkinde bulundum mu?" diye sorması ve 'hayır' cevabı üzerine Kılıç, "Sayın Toprak, birşey hatırlamıyor." dedi. Bu sözler gülüşmelere yol açtı.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi Yılmaz İğrek, bu olayı basından duyduğunu ve harhangi bir bilgisinin bulunmadığını savundu. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi üyesi M. Nuri Şerbetçioğlu da suçlamalara ilişkin bir duyumunun bulunmadığını ileri sürdü. Sanık Erdoğan'ın çekilme talebini dile getirdiğini ancak gerek görülmediğini anlatan Şerbetçioğlu, dosyanın kimler tarafından takip edildiği konusunda bir bilgi verilmediğini kaydetti. Önceki müzakereye katıldığını, ancak daha sonra gelen dosyada müzakereye katılmadığını anlatan Şerbetçioğlu, ne karar verildiğini bilmediğini ifade etti.

Daha önce aynı dairede görev yapan Yargıtay Başkanı Abdurrahman Nazım Kaynak da tanık olarak dinlendi. Olay üzerinden epey zaman geçtiğini ve ayrıntıyı pek hatırlama imkanının bulunmadığını dile getiren Kaynak, her türlü görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, görüşmelerin ayrıntısını hatırlamadığını kaydetti. Böyle bir takipli dosya olduğu ve takip edildiği konusunda arkadaşları tarafından ikaz edildiğini anlatan Kaynak, bu durumda bir rahatsızlık oluştuğunu ifade etti. Kaynak, "Tahmin ediyorum karar düzeltme yapılmış ve bu gerekçesinde açıklanmıştır. Bunlar, birden fazla yere ilişkin dosyalar. Her biri kendi dosya kapsamına göre incelenir. O nedenle böyle farklı bir sonuç çıkmış olabilir." dedi.

Davayla ilgili kendisinin aranıp aranmadığına ilişkin bir soruya Kaynak, "Konumumuz itibariyle telefon ve ziyaretçi akınına uğrarız. Çünkü müzakerelerde bulunduğumuz sırada odaya giren, telefon eden olur. Şu an hatırlamıyorum. Bu olayda da başka olayda da aramış olabilirler." karşılığını verdi. Takiple ilgili yasal bir sürecin başlatılıp başlatılmadığına ilişkin soruya da Kaynak, "Hareketleri suç teşkil ediyorsa olur. 100-150 dosyanın incelediği bir yerde, takip olduğu söylendiğinde kimse buna itibar etmez. Dosyayı inceler ve karar verir." şeklinde konuştu. Erdoğan ile bir süre çalıştığını anlatan Kaynak, bu dosyada dahil bir telkinle karşılaşmadığını ifade etti.

Tekrar dinlenen dönemin dairenin tetkik hakimlerinden Bayram Temiz, "Mesleki onurum, haysiyetim, şerefim üzerime yemin ediyorum. En çok tartışılan dosya bu oldu. Bu üyeler tarafından zaten biliniyor. El yazımla bunu ben söyledim. Tereddüt yoktur. Bu dosyada üç şey tartışıldı. Birincisi çekilme konusu, ikincisi yerel hakim hakkında tazminat açılmasından dolayı hakimin bakıp bakmayacağı tartışıldı, bir de daha önce dosya hakkında verdiğimiz karar tartışıldı." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber