İlköğretim 4. sınıftan sonraki 'evde eğitim' uygulaması, zihinsel özürlü çocuklar için geçerli olacak/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Şubat 2012 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Mürebbiye dönemi

Yeni eğitim tasarısında açık öğretimi mümkün kılan maddenin, 'evde eğitim' düzenlemesi olduğu anlaşıldı. Uygulamadan, psikolojik ya da zihinsel açıdan sorunlu çocuklar bakanlıktan izin alarak yararlanabilecek

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkartan, ancak 8 yıllık ilköğretimi kesintili hale getiren yasa teklifinde yer alan ve 4. sınıftan sonra açık öğretime imkan tanıyan maddenin, 'mürebbiye sistemi' olarak adlandırabilecek 'evde eğitim' düzenlemesi olduğu ortaya çıktı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu madde ile varlıklı velilerin, psikolojik ya da zihinsel açıdan sorunlu çocuklarını 4'üncü sınıftan sonra tutacakları özel öğretmenlerle evde okutabileceklerini söyledi. Canikli, 'Özel koşullardaki sınırlı sayıda çocuk için kontrollü olarak uygulanacak. 10 yaşından üniversiteye kadar evde eğitim mümkün olacak' dedi. Ancak söz konusu maddenin İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin, 'İlköğretimin ilk dört yılının ardından öğrencilerin açık öğretime geçmesi ve Kuran Kursu'na katılması' talebinin ardından konulması dikkat çekti.

'HAYDİ KIZLAR EVE!'

İlköğretimi 4+4 olarak iki kademeye bölen ve çıraklık yaşını 14'ten 11'e indiren teklif, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda dün görüşüldü. En tartışmalı madde açık öğretime imkan sağlayan bu madde oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bu hükmün kız çocuklarının 4. sınıftan sonra okula gönderilmemesi ve erken yaşta evlendirilmesi sonucunu doğuracağı tepkisini gösterdi. Tanal, 'Engelli çocuklarımızın dördüncü sınıftan sonra evde okumasına neden olarak sosyalleşmelerinin önünü de tıkamış olacaksınız. 28 Şubat'ın rövanşını almak istiyorsunuz' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4. sınıftan sonra açıköğretim yapılmasını öngören madde ile 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası' yerine 'Haydi Kızlar Eve' döneminin başlayacağı eleştirisini yaptı. CHP'li Oktay Ekşi, 'Tevhid-i Tedrisat rafa kaldırılıyor' yorumunu yaparken, Rıza Türmen, 'Siyasi iktidar, dindar nesil yetiştirme sevdasından vazgeçmeli' dedi.

Usule ilişkin 2 saat süren tartışmaların ardından teklifin tümü üzerinde görüşmelere başlandı.

Ücreti aile ödeyecek

Teklİf sahibi AK Partili Canikli, komisyon toplantısının ardından uygulamanın nasıl olacağını AKŞAM'a şöyle anlattı:

'Diyelim ki bir aile, 'benim çocuğumun özel problemleri var, psikolojik açıdan sorunları var, ya da kamu veya özel okulda okumasının sakıncaları var' diyor. Bu talebin doğru olup olmadığı, belirlenecek uzman veya uzmanlar tarafından tespit edilecek. Bir rapor hazırlanacak. 'Eğitim bilimi ve bilimsel açıdan okulda okuması sakıncalıdır' tespiti yapılmışsa, ailenin maddi koşulları da uygunsa, evde eğitim görmesi mümkün olacak. Bu sistemde, Milli Eğitim müfredatı uygulanıyor. Ancak ders verecek öğretmenlerin parasını aile karşılayacak. Eğitim sonunda bakanlığın yapacağı sınavlara girecek. Başarılı olursa diploma alacak.'

Bakanlar Kurulu karar verecek

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, evde eğitimin hangi program türleri ve hangi öğrencileri kapsayacağına Bakanlar Kurulu'nun karar vereceğini söyledi. TBMM'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Dinçer, 'Bu sistem, tüm ülkelerde uygulanıyor. Ya yasal olarak sınırlı miktarda öğrenciye ya da uygulamalı olarak sınırlı şekilde gerçekleşiyor' dedi. Bu maddenin kız çocuklarının erken yaşta evlenmesine ve okula gitmek yerine eve hapsedilmesine yol açacağı yönündeki muhalefet eleştirilerini, 'ideolojik' olarak niteleyen Dinçer, 'Katılık, bizim eğitim sistemimizin niteliğini bozuyor. İki kademeli eğitim, bu katılığı çözecek' dedi. Dinçer, 28 Şubat sürecinde imam hatiplerin önü kesilirken bundan meslek liselerinin de olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber