Lodos, Karadeniz'i terk etti; balık fiyatları normale dönüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2012 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'yi terk etmemekte direnen soğuk hava ve kar yağışı, Karadeniz'de balık fiyatlarını zirveye ulaştırmıştı. Şiddetli lodos sebebiyle avlanmaya çıkamayan Samsunlu balıkçılar, fırtına tehlikesinin ortadan kalkmasıyla avlanmadan yeniden bereketli dönmeye başladı. Fiyatların tezgahlara olumlu yansıması, hem vatandaşları hem de balıkçıları memnun etti. Kışın en sert geçtiği 2 hafta öncesinde 80 liraya satılarak 22 ayar altın alış fiyatına (88 lira) yaklaşan kalkanın fiyatı 70 liraya düşerken, Karadenizlilerin milli balığı hamsinin fiyatı ise 7 liradan 5 liraya indi.

Son yılların en uzun ve soğuk kış mevsimini yaşayan Türkiye'de dondurucu soğuk hava normale dönüyor. Karadeniz balıkçısının korkulu rüyası olan şiddetli lodos fırtınasının şiddeti önemli oranda azalırken, bu duruma en çok balıkçılar seviniyor. Kaldıkları yerden avlanmaya devam eden balıkçılar, denizin bereketinden fazlasıyla yararlanıyor. Avladıkları tonlarca balığı sabahın ilk ışıkları ile tezgahlara indiren balıkçılar, gecenin yorgunluğunu ise dinlenerek atıyor.

Samsun'da hava sıcaklığı ile birlikte balık fiyatlarını da normalle dönüyor. Tezgahlardaki dudak uçurtan fiyatların düştüğünü gören balık severler, menülerine balığı da eklemek için sırada bekliyor. Tezgahlarda her zaman ki gibi en çok tüketilen balık yine Hamsi olurken, en pahalı balıkta Kalkan liderliğini sürdürüyor. Kalkan 70 liradan, hamsi ise 5 liradan satışa sunuluyor. Kış mevsiminin ve şiddetli lodos fırtınasının uzun sürmesinin satışları olumsuz etkilediğini ifade eden balık esnafı, fiyatların düşmesinden dolayı satışların yeniden arttığını söyledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Balık Pazarı esnaflarından Mustafa Çabuk, yoğun kar yağışı ve denizdeki fırtına nedeniyle balıkçı teknelerinin denize açılamamasının tezgahlardaki balık fiyatlarını artırdığını ancak fiyatların ucuzladığını kaydetti. Dalyan balıkçı esnafı Talat Beyazıt Yıldırım ise fiyatların ilerleyen günlerde daha da düşeceğini bildirdi. Geçen hafta Barbun ve Mezgit çıkarılamadığı için tezgahlarda yer almadığını vurgulayan Yıldırım, "Sert ve şiddetli geçen kış mevsimi, etkisini giderek azaltıyor. Havalar rahatladığı için balıkçılarımız rahatça avlanmaya çıkabiliyor. Bu sene denizde balık bolluğu yaşanıyor. Tekneler dolu dolu dönüyor. Geçen haftalara oranla balık fiyatları düştü. Daha da düşecek. " ifadelerini kullandı.

Balık fiyatları ile şöyle;

Çupra (Çiftlik): 13 lira

Levrek (Çiftlik) 13 lira

Somon (Çiftlik): 8 lira

Barbun: 7 lira

Mezgit: 5 lira

Hamsi: 5 lira

Kefal : 6 lira

Alabalık: 7 lira

Kalkan: 70 lira

Tirsi: 4 lira

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber