Vergi, trafik cezası ve öğrenim kredisi borcu olan yurtdışına çıkamayacak...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2005 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışı yasağı'nın sınırları genişletildi

Komisyonda kabul edilen bir yasa tasarısıyla, "yurtdışı yasağı"nın sınırları genişletildi. Trafik cezasından öğrenim kredisi borcunu ödemeyenlere kadar geniş bir alanda yasak geliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan kamu alacaklarının tahsiliyle ilgili yasa tasarısına AKP Milletvekilleri Mustafa Elitaş ve Osman Nuri Filiz imzasıyla verilen önerge ile kritik bir hüküm eklendi.

Yurtdışı çıkış yasağı uygulanacak kamu alacağının kapsamı, "vergiye ek olarak, vergi benzeri alacaklar, fon payları, resim ve harçlar, cezalar, gecikme faizleri ve diğer devlet ve yerel yönetim gelirleri"ni de kapsayacak şekilde tanımlandı. Halen vergi borcu için 15 bin YTL olan yasak sınırının, diğer kamu alacaklarındaki miktarını Maliye belirleyecek. Öte yandan, yeni düzenleme Türk makamlarından pasaport almadığı için borçlu olmasına karşın yurtdışına çıkabilen yabancıları da kapsıyor.

Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelmesi beklenen yasa tasarının kabul edilmesi halinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'la takip ve tahsil edilen tüm kamu alacakları için "yurtdışı çıkış yasağı" talep edilebilecek. Kanundaki tanımına göre, "Devlet kurumlarına, il özel idareleri ve belediyelere vergi, resim, harç, ceza ve faizleri"ni ödemeyen ve borcu belli bir miktarı aşanların pasaportuna havaalanlarında el konulacak. Sigorta prim borçları da 6183 sayılı yasaya göre takip edildiği için şirket sahip ve yöneticileri de yasak kapsamına girecek.



Maliye: Vergi borçlularına yurtdışı çıkış yasağı yeni bir uygulama değil

Maliye Bakanlığı, vergi borcu olanlar için yurt dışına çıkış yasağı konulmasının, yeni bir uygulama olmadığını, 55 yıldır uygulandığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin ve sadece kamu alacağını güvence altına almayı amaçlayan uygulamanın, bazı medya kuruluşlarında "seyahat hürriyetini engellediği" ve trafik, nüfus ve askerlik para cezaları gibi çok küçük tutarlı amme borçları için de uygulanacağı izlenimini verecek yayın yapıldığı kaydedildi.
Yurt dışına çıkış yasağının, Pasaport Kanunu'nda "...vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez..." hükmünde yer aldığı ve bu hükmün 1950 yılından bu yana uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, yurt dışına çıkış yasağı uygulamasının bir ceza olmadığı, amme alacağının teminat altına alınmasını sağlayan bir güvenlik müessesesi olduğu ifade edildi.
Yurt dışına çıkış yasağının 15 milyar lirayı aşan borcu bulunanlar hakkında uygulanmasının öngörüldüğünün, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerde yer aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle trafik para cezası, nüfus para cezası ve askerlik para cezası gibi küçük tutarlı amme alacaklarının bu kapsama girmesi mümkün değildir.

Ayrıca yurt dışına çıkış yasağı uygulanacak amme alacağının alt sınırını belirlemek Bakanlığımız yetkisinde olup, bu tutarın artırılması yönünde çalışmalar da yapılmaktadır." Öte yandan açıklamada, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkini ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı"nın ilgili maddesi çerçevesinde, Pasaport Kanunu'nda yer alan yurt dışına çıkış yasağı uygulamasının, "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna" mükerrer bir maddeyle eklendiği hatırlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber